Jediná možnost přípravy na sezonu 2021: F2 testovala 3 dny v Bahrajnu.

F2 testovala 3 dny v Bahrajnu

Šampionát FIA-Formule 2 se letos bude odehrávat většinou na arabském území, proto se   vlastně hodí, že tato třída nastoupila do prvního předsezonního testu právě ve  „sportovní Tramtárii“ – v Šakíru. Třikrát dvě tříhodinové session měly od pondělka do středy připravit staré i nové kombinace na pvní závod, který se pojede již za dva týdny na stejném okruhu.

 

Pondělí: Charouzův Beckmann senzačně nejrychlejší

Na zaprášenou bahrajnskou trať vyjelo 22 pilotů nejdříve jen opatrně a v ůvodní fázi to byl dřívější Charouzův šampion-F4, Lirim Zendeli (MP), kdo se usadil na špičce. Závěrem dopoledne ale udeřil zkušený Brit Daniel Ticktum (Carlin) a zapsal si před Novozélanďanem Liamem Lawsonem (Hitech) a svým týmovým kolegou Jehanem Daruvalou nejlepší čas.

Zendeli se ve formuli 2 uvedl dobrým čtvrtým časem a překvapila i dvojka Charouz Racing Systemu, Brazilec Guilherme Samaia, když docílil za juniorem Mercedesu Jurim Vipsem 6. čas. Povedené vykročení do ročníku 2021 pro český tým podtrhl David Beckmann 10. místem tabulky. A mělo být mnohem lépe!

Trať pochopitelně každým průjezdem zrychlovala a dalo se tedy předpokládat, že vozy odpoledne zrychlí. A byl to Beckmann, kdo zrychlil nejvíce, čímž znovu potvrdil svůj talent, který již několikrát demonstroval ve formuli 3. Na závěr dne si připravil „kvalifikační kolo“, které mu bezvadně vyšlo: Oproti dopoledni „našel“ buclatý Němec  téměř dvě sekundy, což byl výkon, kterým za sebou nenechal jen opěvované duo ART-Renaultu Lungaard“Pourcheire, ale i „ranního mistra“ Ticktuma zbytek světa!

Jaký to pocit pro všechny členy stáje Charouz Racing System – pocit, který už asi dlouho neměli… A to zajel Beckmann pouze 19 měřených kol. Na svůj stroj formule 2 si debutant tedy očividně rychle zvykl a bude pravděpodobně  dělat majiteli stáje Antonínovi Charouzovi ještě hodně radosti.

Zatímco nebylo čtvrté místo Felipe Drugoviche (UNI-Virtuosi), páté Juriho Vipse (Hitech) a šesté Oscara Piastriho (Prema) žádným překvapením, zářili i outsiděři Sato a Viscaal z týmu Trident umístěním v top10.  Velký favorit ročníku, Rus Robert Shwartzman (Prema) za to vyrazil do ročníku poněkud zdrženlivě – i když poněkud nechtěně: Dopoledne kvůli problémům zajel jen sedm kol a odpoledne pouze 18.

Hirarchie v Charouzově týmu se odpoledne poněkud „srovnala“. Brazilec Samaia ztrácel na kolegu Backmanna 2,3 sekundy a byl 16.

 

Nejrychlejší časy 1. dne testů F2 v Šakíru:

  1. David Beckmann, Charouz Racing System 1:42,844s
  2. Daniel Ticktum, Carlin 1:43,021s
  3. Christian Lungaard, ART 1:43,534s
  4. Theo Pourchaire, ART 1:43,570s
  5. Liam Lawson, Hitech 1:43,621s
  6. Jehan Daruvala, Carlin 1:43,761s
  7. Felipe Drugovich, UNI-Virtuosi 1:43,871s
  8. Juri Vips, Hitech 1:44,079s
  9. Lirim Zendeli, MP 1:44,095s
  10. Oscar Piestri, Prema 1:44,120s

Guilherne Samaia, Charouz Racing System      1:44,332s

 

Úterý: Lungaard s nejlepším časem celého testu

Pokud někdo chce před sezonou 2021 „na tutovku“ tipovat šampiona, pak mu lze vřele poradit buď Rusa Roberta Shwartzmana, nebo Dána Christiana Lungaarda. Oba jsou juniory velkých organizací formule 1 (Ferrari a Renault-Alpine), mají za sebou již první sezonu F2 a vědí, jak vyhrávat. Druhý den Bahrajnského testu patřil jednomu z nich: Pilot týmu ART, Lungaard, šel večer spát jeko nejrychlejší, přičemž jasně zlepšil čas včerejšího primuse Davida Beckmanna (Charouz Racing System).

Á-propos Beckman a český tým: ani v úterý se nemuseli za své výkony stydět a německý talent dobře ví, jak nastolit ve stáji náladu spokojenosti. „Spolupráce s mým inženýrem klape výborně. Myslím, že se k sobě náramně hodíme. Jsem naplněn sebedůvěrou, což je tím, že cítím podporu celé stáje. U Charouze jsem prostě šťastný – zlepšuji se každým kolem a vidím zde ohromný potenciál,“ shrnul maličký jezdec. O drtuhý den testu byl o rychlejší dopoledne 14. a odpoledne 9. Jeho kolega Guilherme Samaia z Brazílie se blýskl především výborným 4. časem odpoledne.

Druhému dni v arabské poušti ovšem kraloval především Christian Lungaard. Jezdec francouzského týmu ART byl téměř celou dopolední session na špičce časové listiny a nakonec vypálil na zrychlující trať čas, který byl o 1,1s lepší, než včerejší výkon nejlepšího Beckmanna. Za Dánem přesvědčil překvapující Bent Viscaal, který u Tridentu podepsal zatím jen na úvodní podnik sezony.

Za obrýleným Nizozemcem předvedli špičkové výkony téměř výhradně jezdci patřící do juniorských kádrů stájí F1: Marcus Armstrong (Ferrari), Liam Lawson (Red Bull), Robert Shwartzman (Ferrari), Juri Vips (Mercedes), Theo Pourchaire (Renault), Roy Nissany (Williams) a Oscar Piastri (Renault).

Zatímco se jmenovaní dopoledne pokoušeli o kvalifikační kola, patřilo odpoledne především simulaci long-runů, přičemž se prosadil Dan Ticktum (Carlin), před týmovým kolegou Jehanem Daruvalou, Guanyu Zhouem (UNI-Virtuosi) a zmíněným překvapením této druhé  poloviny úterý, Charouzovým Samaiou.

 

Nejrychlejší časy 2. dne testů F2 v Šakíru:

  1. Christian Lungaard, ART 1:41,697s
  2. Bent Viscaal, Trident 1:42,028s
  3. Marcus Armstrong, DAMS 1:42,038s
  4. Daniel Ticktum, Carlin 1:42,185s
  5. Liam Lawson, Hitech 1:42,256s
  6. Robert Shwartzman, Prema 1:42,257s
  7. Juri Vips, Hitech 1:42,299s
  8. Theo Pourchaire, ART 1:42,347s
  9. Roy Nissany, DAMS 1:42,419s
  10. Oscar Piastri, Prema 1:42,462s

Guilherne Samaia, Charouz Racing System      1:43,129s

 

Středa: Má Charouz Racing System v ruce dost trumfů?

Do prvního závodu šampionátu FIA-Formule 2 zbývají již jen dva týdny a tak bylo o poslední den předsezonních testů na trati v Šakíru relativně rušno. Nejlepší čas středy si zapsal člen Akademie Ferrari, Marcus Armstrong z týmu DAMS, včerejší čas Dána Lundgaarda se ale nikomu nepodařilo překonat.

Výkon, kterým si jistě dodal odvahy do prvního „mistráku“, zajel Armstrong již dopoledne. Na rekordní výkon Lundgaarda z „rychlého úterý“ mu ovšem scházelo kolem pěti desetin. Dánský junior Renaultu si tedy může říkat „nejrychlejší jezdec bahrajnských testů“ a spokojil se dnes s long-runy. „Na čas“ za to jeli oba piloti Hitechu, Lawson s Vipsem, favorité Zhou (UNI-Virtuosi) se Shwartzmanem (Prema) a outsideři Zendeli (MP), Boschung (Campos) a Verschoor (MP), kteří se podělili o další špičkové pozice. I nejrychlejší muž úvodního pondělka, David Becmann ze stáje Charouz Racing System si zkusil několik rychlých kol, což s odstupem pouhých 0,5s stačilo ve velmi vyrovnané tabulce  na dobrou 11. pozici.

Oba jezdci Antonína Charouze byli nejpilnějšími sportovci dopoledne a každý najezdil bezmála 50 kol. Jedno jejich výlet do Arábie tedy jistě zaručuje: se svými monoposty se náležitě sblížili.

Odpoledne už nikdo neměl k dispozici čerstvé obutí a tak docílené časy o více, než dvě sekundy polevily. Nejrychlejší této výsledkové tabulky pochybné hodnoty byla dvojice vozů španělské stáje Campos, se Švýcarem Ralphem Boschungem a Brazilcem Gianlucou Petecofem v kokpitech. Mezi top10 se tentokrát dokázala zařadit i Charouzova dvojka, Guilherme Samaia.

Materiál cirkusu F2 hned zůstal na místě – v Šakíru se totiž budou již o poslední březnový víkend konat první tři závody šampionátu. Teprve v kvalifikaci tam všichni skutečně odkryjí své karty – doufejme, že má Charouz Racing System v ruce několik trumfů…

 

Nejrychlejší časy 3. dne testů F2 v Šakíru:

  1. Marcus Armstrong, DAMS 1:42,173s
  2. Liam Lawson, Hitech 1:42,218s
  3. Juri Vips, Hitech 1:42,224s
  4. Guanyu Zhou, UNI-Virtuosi 1:42,246s
  5. Lirim Zendeli, MP 1:42,356s
  6. Robert Shwartzman, Prema 1:42,359s
  7. Ralph Boschung, Campos 1:42,427s
  8. Richard Verschoor, MP 1:42,522s
  9. Oscar Piastri, Prema 1:42,527s
  10. Felipe Drugovich, UNI-Virtuosi 1:42,570s
  11. David Beckmann, Charouz Racing System 1:42,587s
  12. Guilherne Samaia, Charouz Racing System 1:43,2839s

 

 

Text a foto: Roman Klemm