Po 855 kolech Yoshimura SERT Motul vítězí na 24 h v Le Mans. Ježek čtvrtý.

YOSHIMURA SERT MOTUL TRIUMFOVALA NA 24 HEURES MOTOS

Nové francouzsko-japonské spojení Yoshimura SERT Motul přineslo Suzuki po šesti letech vítězství při prvním klání Mistrovství světa FIM Endurace v Le Mans.

Webike SRC Kawasaki France Trickstar skončila druhá a BMW Motorrad World Endurance Team třetí. Vítěz kategorie Superstock National Motos na motocyklu Honda dojel na skvělém pátém místě.

Po 819 kolech v čele z celkových 855 si Yoshimura SERT Motul zajistil skvělé vítězství na 44. ročníku 24 Heures Motos. Tovární Suzuki, na které jezdili Gregg Black, Xavier Simeon a Sylvain Guintoli tak  skončila s náskokem osmi kol před druhou Webike SRC Kawasaki France Trickstar, kterou vodili Jérémy Guarnoni, Erwan Nigon a David Checa. Tým BMW Motorrad měl větší potíže, v ranné fázi závodu  Markus Reiterberger spadl, ale nakonec společně s Ilyou Mikhalchikem a Javierem Forésem dojeli třetí se ztrátou 13. kol od vedoucí stáje.  

Velkou zásluhu na vítězství Suzuki měl „bezchybně fungující motocykl a pochopitelně tým, který odvedl fantastickou práci. Celou dobu jsme měli rezervu, měli jsme dobré stinty, vše se sešlo“ uvedl Xavier Simeon. Jeho kolega Sylvain Guintoli poté dodal  „očekával jsem těžký závod, ale tohle bylo mnohem horší než jsem čekal, opravdu náročný víkend“. V jeho případě se totiž jednalo o debut v závodě na 24 hodin. 

 

Ewc_24h_Mans_Motos_2021_Race_Ambiance

 

 

Jezdce sužovalo ve Francii velké teplo, které na okruhu Bugatti hlavně v sobotu panovalo, což se projevilo i na závodní technice.  Po sedmi odjetých hodinách začaly týmy vyměňovat brzdové třmeny, protože destičky byly úplně zničené. Při loňském závodě, kdy bylo o poznání chladněji se tyto výměny začaly řešit později – po deseti hodinách.  

 

Po odjetí porce 355 kol „řekl motor v továrním motocyklu Yamaha dost“ a jezdec Marvin Fritz z týmu YART – Yamaha Official EWC Team zajel do boxů. Do té doby výborně jedoucí stáj, která jako jediná držela tempo se Suzuki, musela odstoupit z důvodu zlomeného ventilu. Opravdu veliká škoda, český zástupce Karel Hanika „držel naši vlajku“  velmi vysoko.

Bohužel i toto se ve vytrvalostních závodech stává a nezbývá věřit, že při dalším závodním víkendu bude mít YART – Yamaha více štěstí.

 

Na druhou stranu smůla se vyhnula švýcarskému týmu Bolliger Kawasaki, kde vše fungovalo bez problémů a v nové jezdecké sestavě Jan Bühn, Jesper Pellijeff a Ondřej Ježek obsadil parádní čtvrté místo. Pro Ondřeje Ježka se zatím jedná o jeho nejlepší výsledek v Mistrovství světa Endurance. Ještě dodejme, že zakladatel tohoto tradičního týmu, který vznikl v 80.  letech Hanspeter „Hämpu“ Bolliger předal na konci loňské sezony otěže svému synovi Kevinu. 

 

Ewc_24h_Mans_Motos_2021_Race_BMW MOTORRAD WORLD ENDURANCE TEAM, Reiterberger Markus, Mykhalchyk Ilya, Forès Javier, Foray Kenny, BMW S 1000 RR, Formula EWC

 

Ewc_24h_Mans_Motos_2021_Race_YOSHIMURA SERT MOTUL, Black Gregg, Simeon Xavier, Guintoli Sylvain, Watanabe Kazuki, Suzuki GSXR 1000, Formula EWC

 

 Po technických problémech zajel slovenský Maco Racing Team na dvanáctou pozici, a Michal Filla jedoucí s Wójcik Racing Team 2 dojel jednatřicátý. 

Anthony Delhalle EWC Spirit Trophy získal Hugo Clère, jezdec Yamahy Team 18 Sapeurs- Pompiers CMS Motostore, když pomohl Sylvainovi Barrierovi, který se zasekl pod hořícím motocyklem týmu Wójcik. Toto drama se odehrálo téměř okamžitě po startu v zatáčce Dunlop, kde havarovali tři závodníci týmů  Wójcik Racing, 18 Sapeurs-Pompiers CMS Motostore a RAC41 ChromeBurner.

Toto čestné ocenění se uděluje jezdci nebo týmu, kteří během závodu udělají něco pozoruhodného. Rozhoduje o něm porota, je udělováno po každém závodě FIM  EWC a má udržet při životě sportovního ducha a charakter Anthonyho Delhalle, skvělého jezdce,  jenž v březnu 2017 tragicky zemřel.

 

Dalším kolem v pořadí FIM EWC je 12 hodinový portugalský Estoril, druhý závod sezony, který je na programu v sobotu 17. července.

 

 

Ewc_24h_Mans_Motos_2021_Race_Podium-YOSHIMURA SERT MOTUL, Black Gregg, Simeon Xavier, Guintoli Sylvain, Watanabe Kazuki, Suzuki GSXR 1000, Formula EWC

 

Ewc_24h_Mans_Motos_2021_Race_Podium-YOSHIMURA SERT MOTUL, Black Gregg, Simeon Xavier, Guintoli Sylvain, Watanabe Kazuki, Suzuki GSXR 1000, Formula EWC

 

Ewc_24h_Mans_Motos_2021_Race_Podium

 

 

24 heures Motos – Race – Provisional ranking

Změna !!

Šok: Bolliger Team Switzerland s Ondrou Ježkem po 24 Le Mans diskvalifikován.

 

24 heures Motos – Race – Final ranking

Text: David Vychopeň, Motor MAX

Zdroj a foto: FIM EWC