Osmiletý Šimon Kučeřík čerstvým mistrem Evropy minimoto.

Osmiletý Šimon Kučeřík vybojoval v Chorvatsku titul mistra Evropy minimoto.

O víkendu 25. – 26. 9. 2021 se na okruhu v chorvatském městečku Novi Marof konal závod Mistrovství Evropy Mini Road Racing European CUP FIM. Víkend byl vypsán na tři závody. Tohoto závodu se zúčastnil i Šimon Kučeřík z Ratíškovic u Hodonína, který jede za JRT ACADEMY BRNO CIRCUIT a Region Racing Team.

Chorvatská dráha měla délku 1 100 m, což bylo docela složité na nastavení motycklu. To se ale povedlo za spolupráce s výrobcem minibiku, na které mladý jezdec jezdí, Vítkem Bromovským VPB 4T.

Páteční den probíhaly pouze volné tréninky, kterých se závodník zúčastnil až odpoledne po školní přípravě.

V sobotu už ale den začal od rána, a hned naplno. Na pořadu dne bylo dojet kvalifikaci s co nejlepším možným časem. Pilot motorky 4T si vedl zprvu výborně, nicméně nakonec se ztrátou 4 setin na italského šampiona Lora (průbežně vedoucí jezdec italského šampionátu CIV) se probojoval na druhou startovní pozici.

 

V odpoledních hodinách se jel první ze tří závodů, kde Šimon neměl nejlepší start. To ale dohnal na dráze hned ve čtvrtém kole a ujal se vedení závodu ve své kategorii. Dojel první a soupeře Lora a ostatní nechal za zády.

 

Nedělní den začal zhurta. Po jednom warm-up kole se jel hned dopoledne druhý závod, kdy mladý jezdec byl ještě jednou nohou v posteli, proto soupeř dostal šanci, chytl se jí a Šimon dojel druhý. Byli teď oba na stejné pozici a vědělo se, že pokud chce český jezdec první místo, bude potřeba třetí rozhodující závod dojet před italem Lorou. Šimon měl jasno. Tenhle závod vyhraje a bude bojovat ze všech sil.

To ukazál i na dráze. Start se povedl, i když Italovi o trochu lépe, proto bylo nutné zatnout zuby a jet. Jakmile se dostal před soupeře Loru, už ho nepustil ani na okamžik. Závod byl napínavý. Oba jeli na hraně svých možností, a jak se ukázalo v cíli, lepší možnosti měl náš odhodlaný „Šíma“.

Rozdíl mezi oba jezdci byl v cíli pouhých 0,07 vteřiny.

 

Po projetí cílové čáry přišla neskutečná radost všech, kdo mu fandili. Jak se ve všech závodech téhle úrovně patří, přisla detailní kontrola motorky, kde bylo vše naprosto v pořádku, proto už nic nebránilo tomu jít slavit.

 

 

Šimon Kučeřík: Rád bych poděkoval všem, co mi umožňují závodit, trénovat, věnovat se tomuto sportu. Také díky svému teamu, rodině, kamarádům a všem, co mi drží palce a podporují mě.

Mé díky patří samozřejmě sponzorům a v neposlední řadě velké díky škole ZŠ U Červených domků Hodonín za kladný přístup k mému zájmu. Občas tam taky zajdu.