Stellantis a Samsung investují do závodu na lithium-iontové baterie.

Stellantis a Samsung SDI investují více než 2,5 miliardy dolarů do společného podniku na výstavbu závodu na výrobu lithium-iontových baterií v USA

 

  • Společný podnik postaví ve městě Kokomo v Indianě (USA) továrnu na baterie pro elektromobily a podpoří tak cíle skupiny Stellantis v Severní Americe uvedené ve strategickém plánu Dare Forward 2030.
  • Očekává se, že výrobní závod bude uveden do provozu v roce 2025 a vznikne v něm 1 400 nových pracovních míst.
  • Nová továrna bude mít počáteční roční výrobní kapacitu 23 gigawatthodin, kterou bude možné zvýšit na 33 gigawatthodin.

Stellantis N.V. a Samsung SDI dnes oznámily, že uzavřely definitivní závaznou dohodu o vybudování závodu na výrobu baterií pro elektromobily ve městě Kokomo ve státě Indiana v USA. Očekává se, že výrobní závod, jehož provoz má být zahájen v roce 2025, bude mít počáteční roční výrobní kapacitu 23 gigawatthodin (GWh), s plánovaným navýšením v následujících letech na 33 GWh. Celková kapacita by se měla dále zvyšovat, aby udržela krok s očekávaným nárůstem poptávky po elektromobilech skupiny Stellantis.

 

Společný podnik plánuje investovat více než 2,5 miliardy dolarů (2,3 miliardy eur) a vytvořit ve městě Kokomo a jeho okolí 1 400 nových pracovních míst. Tato investice by se mohla postupně zvýšit až na 3,1 miliardy dolarů (2,9 miliardy eur). Nový závod bude vyrábět bateriové moduly pro různé automobily z montážních závodů skupiny Stellantis v Severní Americe. Očekává se, že výstavba začne ještě letos a výroba bude zahájena v prvním čtvrtletí roku 2025.

 

„Před necelým rokem jsme zahájili ambiciózní strategii elektrifikace, jejímž základem je pět giga továren v Evropě a Severní Americe,“ uvedl Carlos Tavares, generální ředitel Stellantis. „Dnešní oznámení dále posiluje naši globální kapacitu výroby baterií a dokazuje závazek skupiny Stellantis ve prospěch nízkouhlíkové budoucnosti nastíněné v plánu Dare Forward 2030.

Děkuji guvernérovi Holcombovi, ministru Chambersovi a starostovi Mooreovi, stejně jako jejich zaměstnancům a svým vlastním kolegům za jejich podporu a odhodlání uskutečnit tento projekt v Kokomu, městě, které má dlouhou společnou historii s naší společností.“

 

„Rádi bychom vyjádřili poděkování zástupcům státu Indiana a skupiny Stellantis za podporu při konečném výběru Indiany pro náš výrobní závod,“ prohlásil Yonho Choi, generální ředitel společnosti Samsung SDI. „Náš společný podnik se skupinou Stellantis nám zajišťuje silnou pozici na rychle rostoucím severoamerickém trhu s elektromobily. Uděláme vše pro to, abychom tento trh uspokojili špičkovými výrobky a přispěli tak k boji proti změně klimatu.“

 

Dnešní den je obrovsky významný, neboť jsme zpět v Kokomu, abychom oslavili velkou investici skupiny Stellantis a našich nových partnerů ze společnosti Samsung,“ dodal guvernér Holcomb. „Dnešní oznámení je dalším krokem k tomu, aby se Indiana stala lídrem v oblasti budoucí mobility, bateriových technologií a čisté energie.“

 

„Naše cíle z hlediska hospodářského růstu v Indianě jsou ambiciózní,“ uvedl Brad Chambers, státní tajemník pro obchod v Indiana Economic Development Corporation. „Tato významná iniciativa spuštěná ve spolupráci se společnostmi Stellantis a Samsung SDI je v souladu s naší strategií 5E, jejímž cílem je podpora energetické transformace a budování ekonomiky orientované na budoucnost.

Takto rozsáhlé investice svědčí o příznivém podnikatelském prostředí v Indianě, kvalifikované pracovní síle, rostoucím počtu obyvatel a našem trvalém úsilí o lepší kvalitu života. Hospodářský růst a dynamika, které náš stát v letošním roce zaznamenal, jsou bezprecedentní.“

 

„Rádi bychom poděkovali našemu partnerovi, skupině Stellantis, za její investice, podporu a důvěru v tuto komunitu, které trvají již více než 85 let,“ prohlásil Tyler Moore, starosta města Kokomo. „Rádi bychom také poděkovali společnosti Samsung SDI za důvěru, kterou nám projevila, a těšíme se na spolupráci v příštích desetiletích. Tato mnohamiliardová investice pomůže upevnit pozici Kokoma jako světového lídra v oblasti automobilové výroby.“

 

Společnost Samsung SDI bude ve svém závodě v Indianě využívat při výrobě bateriových článků a modulů pro elektromobily určených pro severoamerický trh špičkovou technologii své značky PRiMX. Společnost Samsung novou značku PRiMX pro výrobu špičkových baterií spustila v loňském roce a v lednu ji představila na veletrhu CES 2022.

 

llustr foto

Skupina Stellantis v rámci svého strategického plánu Dare Forward 2030 oznámila, že do roku 2030 chce po celém světě prodávat pět milionů bateriových elektromobilů ročně, přičemž v Evropě by měl být podíl BEV na prodeji osobních automobilů 100 % a v Severní Americe by měl podíl BEV na prodeji osobních vozů a pick-upů činit 50 %.

kupina Stellantis rovněž plánuje zvýšit díky pěti plánovaným závodům na výrobu baterií a dalším dodavatelským smlouvám kapacitu baterií o 140 GWh na přibližně 400 GWh. Oznámení je součástí dlouhodobé strategie společnosti v oblasti elektrifikace, která počítá s celosvětovými investicemi do elektrifikace a vývoje softwaru do roku 2025 ve výši 35 miliard dolarů (30 miliard eur).

 

Transakce podléhá obvyklým podmínkám, včetně schválení regulačními orgány.

 

# # #

 

Stellantis

Stellantis (NYSE / MTA / Euronext Paris: STLA) je jedním z předních světových výrobců automobilů a poskytovatelů mobility. Naše značky Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS Automobiles, Fiat, Jeep®, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram, Vauxhall, Free2move a Leasys jsou ikonické a nesou v sobě bohatou historii.

Jejich inovativní produkty a služby jsou prodchnuty vášní vizionářů, kteří je založili, i nadšením dnešních zákazníků. Díky naší rozmanitosti jsme lídrem v oblasti mobility zítřka. Stellantis usiluje o to být nejlepší, nikoliv největší společností v oblasti udržitelných technologií mobility a zároveň vytvářet ještě větší přidanou hodnotu pro všechny zúčastněné strany a komunity, v nichž působí.

Více informací naleznete na www.stellantis.com/fr

 

Samsung SDI

Samsung SDI je výrobcem dobíjecích baterií pro IT a automobilový průmysl a pro systémy skladování energie (ESS), jakož i špičkových materiálů používaných k výrobě polovodičů a displejů. Naši vedoucí pracovníci a zaměstnanci se soustředí na vývoj nové generace hnacích sil růstu, které zajistí společnosti Samsung SDI pozici kreativního lídra v oblasti energetiky a pokročilých materiálů. 

 

IEDC

Indiana Economic Development Corporation (IEDC) je orgán, jehož úkolem je posilovat ekonomiku státu, stimulovat hospodářský růst a pomáhat podnikům při usazování ve státě nebo rozšiřování svých stávajících provozů. IEDC, v jehož čele stojí státní tajemník pro obchod Brad Chambers (@SecChambersIN) a který řídí patnáctičlenná rada, jíž předsedá guvernér Eric J. Holcomb (@GovHolcomb), má na starost řadu iniciativ, jako jsou daňové úlevy založené na výkonnosti, granty na školení pracovníků, zdroje určené na inovace a podnikání, podpory veřejné infrastruktury a program určený k přilákání a udržení talentů. Další informace o IEDC najdete na stránkách iedc.in.gov.