Jan Vonka s Porsche mezi mladíky nad 55 čtvrtý.

motto: Ten, kdo se vzdá, je navždy ztracen. Hans-Ulrich Rudel

Rally Hustopeče se pro náslo neslo v tomto duchu. Pořadatel nám přidělil startovní číslo 56 a tím nás posunul daleko od naší skupiny, do hlouby startovního pole. V tréninku jsme prorazili pneumatiku na tréninkovém autě.

V pátek v závodě jsme si tedy mohli užít nejenom prachu, ale díky vysokému startovnímu číslu i ostrého slunce při výjezdech z údolí proti zapadajícímu ostrému slunci na horizontu.

Dojížděli jsme pomalejšího jezdce a ten prach nestihl ani opadnout na minutový rozdíl. Žádali jsme pořadatele, aby nám dal minutu na startu navíc, ale nebyli jsme vyslyšeni. Pokud posádku na RZ nepředjedeme tak nemáme nárok,… byl výrok funkcionáře. Sobota nám nezečala příliš dobře. Hned na první sobotní RZ se nám přetrhl řemen a víc jak polovinu RZ jsme jeli bez chlazení a dobíjení.

 

Z auta se vyvařilo mnoho vody a motor se rozpálil… . Za RZ se nám i když s problémy podařilo nasadit náhradní řemen a dolít vše co jsme si v autě vezli. Tudíž všechno pití na které jsme se těšili. S popálenýma rukama jsme pokračovali dál s blikající červenou kontrolkou informující nás o nízkém tlaku v chladícím systému. Na RZ 9 nás moje nepozornost, stálé pokukování po teplotě motoru stálo výlet mimo trať na 4 rychlostní stupeň do vysoké lebedy.

Naštěsti se nic autu a ani nám nestalo a mohli jsme se vlastní silou dostat ven. Malý šok si zde odnesla posádka vozu Mitsubishi Šikl-Vilímek, které jsme jejich auto o kousek minuli a posádku donutili k útěku před námi. Při cestě do sevisu nám cca 500metrů před časovou kontrolou došel benzín a tak jsme si ještě pěkně včetně diváků a našich mechaniků zaposilovali tlačením našeho poršáka.

Po servisu, kde jsme na jednom zadním kole našli průraz pneumatiky a pneu vyměnili jsme pokračovali dál.

 

 

Před RZ 10 se nám auto nepodařilo nastartovat a tak musel Kája auto roztlačit. Naštěstí se podařilo a stále startování, chlazení motoru včetně odvzdušňování systému i s jízdou bez alternátoru nám i naší baterii dalo pořádně zabrat. Zbylé dvě RZ jsme museli hledat vyvýšená místa, která nám pomohou poršíka setrvačností nastartovat.

Cíle jsme s velkým vypětím dosáhli i když na cílové rampě nám párkrát chcípl. V MČR jsme obsadili 22. místo. Ve třídě RN9 4. místo a v skupině mladíků 55+ též 4.místo.

Doma budou mít a mají z nás radost, jelikož brambory jsou dnes více jak poháry.

 

Zdroj Jan Vonka