Libor Milota s Mercedesem AMG GT3 odjíždí do Poznaně v čele.

Uhájí Libor Milota průběžné vedení v GT3? Víkend v Poznani ukáže.

Libor Milota s Mercedesem AMG GT3 týmu GT2 Motorsport drží první místo v průběžném hodnocení ESET Cupu, nicméně na polském okruhu TOR Poznaň se proti němu postaví domácí Marcin Jedlinski.

Lze očekávat, že právě mezi Milotou a Jedlinskim se odehraje souboj o přední příčky a do jejich souboje může promluvit i Gregor Zsigo s BMW M4 GT3 nebo domácí Piotr Wira. Diváci se tak mohou těšit na souboje vozů GT3 značek Mercedes, BMW a Audi, s kterým pojede ve svých nepřehlédnutelných barvách právě Marcin Jedlinski. Na Red Bull Ringu kvůli nemoci chyběl, ovšem na domácím okruhu bude opět v plné síle.

Do závodu je přihlášeno rovných devět polských jezdců. Vedle Wiry s mercedesem a Marcina Jedlinského opět pojede jeho otec Stanislaw Jedlinski, a sice znovu s Ferrari 488 GT3. Dalším diváckým želízkem je mladý Robin Rogalski s Audi R8 GT3 EVO2 týmu Seyffarth Motorsport.

„Závodění v ESET Cupu pro mě bude zajímavou zkušeností. Soupeři jsou velmi dobrými jezdci a respektuji každého z nich. Do auta se vracím poprvé od operace předloktí, takže závod pro mě bude speciální,“ uvádí Rogalski, jenž zároveň dodává, že okruh Tor Poznań vlastně moc nezná. „Závodil jsem tady jen jednou asi před šesti lety s Kiou Picanto, což je naprosto odlišné auto než Audi,“ dodává Rogalski.

Domácí tým PTT Racing nasadí dva vozy. Porsche 911 GT3 Cup kategorie GTC pro Martina Kaczmarského a KTM GT2 kategorie GTX pro Artura Chwista, jenž startoval i na Red Bull Ringu. Mimochodem Arturův dědeček je Sobiesław Zasada, který loni v 91 letech odstartoval do Rally Safari.

Martin Kaczmarski má bohaté zkušenosti s rallye. Na Rally Dakar skončil devátý a vyzkoušel i mistrovství světa v rallycrossu. Nyní usedne do Porsche a pokusí se ohrozit dominantní postavení Dennise Waszka, který s Lamborghini Super Tropheo vévodí kategorii GTC.

„Mezi Porsche a Lamborghini je obrovský rozdíl, a přestože Poznań známe velmi dobře, Dennis je skvělý závodník a bude velmi těžké před ním dojet. Každopádně jsme bojovníci a nikdy se nevzdáváme,“ řekl Marcin Kraczkowski z týmu PTT. Vedle Kaczmarského pojede s Porsche 911 GT3 Cup i další domácí jezdec Adam Rzepecki a také Petr Brecka.

Waszek však nebude jediný, kdo se bude spoléhat na Lamborghini. Se stejným vozem pojede i Jedrzej Szczesniak z týmu GT3 Poland. Ve vytrvalostním závodě pak do tohoto Lamborghini usedne Andrzej Lewandowski. Vytrvalost si nenechají ujít ani Kaczmarski (střídající se s Mateuszem Lisowským) a Artur Chwist (společně s Christianem Loimayrem).

Do hodinového závodu nastoupí i Robin Rogalski: „Pojedu sám, abych vyzkoušel předloktí. Půjde o takový můj osobní test.“

Stanislaw Jedlinski se v závodě bude střídat s Krystianem Korzeniowským. Petra Brečku doplní Karel Neffe. O BMW M4 GT4 týmu Trevor Racing se již tradičně podělí Gregor Zsigo a Dennis Waszek.

 

Entry list

ESET CUP 2022
08.-10.04. – Hungaroring
04.-05.06. – Red Bull Ring
24.-26.06. – Poznaň
23.-24.07. – Grobnik
20.-21.08. – Slovakiaring
09.-11.09. – Brno

 

Zdroj