Foto-Story-F1 : Trochu pokažený rakouský festival Oranjes.

Foto-Story-F1 o víkenduz na Red Bull Ringu

Max Verstappen si v posledních letech možná zvykl na to, že si na okruh svého chlebodárce Red Bullu jezdil pro zlaté poháry. Tentokrát to nizozemskému šampionovi a jeho asi 60.000 oranžově oděných krajanů o vlásek nevyšlo.

Po dlouhých 19 letech se totiž v Rakousku zase hrála italská hymna pro Scuderii Ferrari.

Text a foto: RomanKlemm, Motor MAX

 

 

Mužem dne byl smolař sezony Charles Leclerc. Díky taktice musel Verstappena během závodu třikrát předjet. Tento úkol vždy exekutoval navýbornou a monacký následník Chirona vyhrál svou pátou Grand Prix.

 

Red Bull Ring a jeho okolí byly již od čtvrtka pevně v rukou „Oranjes“.

 

 Napřes vítězství Ferrari mohl být Dr. Helmut Marko spokojen: Jeho pilot…

 

 …Verstappen spěje neochvějně směrem obhajoby titulu.

 

 Ne do toho auta Leclerca tentokrát nepostili: Ferrari ročníku 1974, které Charles zle pochroumal v Monaku, předvedl v rámcovém programu syn Nikiho, Matthias Lauda.

 

Rána při páteční kvalifikaci: Trvalo to dlouho, než se za rozbitou bariérou objevila přilba zkrášlující teplouštsví: Lewis Hamilton byl po své nehodě v šoku.

 

 Desetitisíce nizozemských fandů Verstappena chybu „malého černouška“ náležitě slavili. Mělo to samozřejmě dohru a všechny týmy se politicky korektně a rychle od takového chování distancovaly…

 

Jel v Rakousku svou 100. Grand Prix: Pořád ještě nezdravě vyhublý Esteban Ocon.

 

 Franko-Španěl své výročí oslavil dobrým 5. místem.

 

 I v Rakousku předvedl jeho kočující cirkus dobrou show: „nový Ecclestone“, Stefano Domenicali.

 

Dva, kteří mohli být s nedělním výsledkem spokojeni: Vítěz Leclerc a Mick Schumacher

 

Campingové tábory byly již ve čtvrtek plné – Mateschitzova investice do dřívějšího Österreichringu se začíná vyplácet.

 

 Dobrá, s ohňostroji talentu, které v podobné fázi kariéry odpaloval jeho otec, to nemá moc společného, syn velkého Michaela, Mick ale dokázal zlepšit svůj špičkový výsledek ze Silverstone: ve Spielbergu dojel výborný šestý.

 

Nicolas Latifi byl jako vždy nejpomalejší víkendu. Nestačí peníze u Williamsu už ani na polepení postranních beden..?

 

Nová generace: „Pulec“ George Russell si na první vítězství ještě musí počkat – s Hamiltonem ale už bez problémů dokáže přinejmenším držet krok.

 

 Albon před Russellem v první zatáčce: Bůh ví, proč se vždy ptám, zda v tom Simteku právě sedí Brabham nebo Ratzenberger..?

 

 Bývalý šampion Vettel má plnou hlavu důležitých problémů: Minulý rok se zastával utlačovaných černochů, poté homosexuálů – letos  se již staral o záchranu klimatu, než hodlal pomoci vyhrát válku proti Rusku. V Rakousku ho svedly jeho post-pubertální sklony k akci v prospěch včelek.

Proto měl přilbu pomalovanou v barvách vos… S pohledem na jeho sportovní výkony a způsob myšlení lze položit otázku „…a kdo zachrání Vettela?“

 

Konkurenceschopnost Alfy Romeo (čti Saubera) začátku sezony se rozplynula, jako pára nad hrncem.

 

 Grid Girls neměla F1 v Rakousku v nabídce a v ohledu na politicky korektní vystupování je FIA už asi nikdy na startovní rošt nepozve. V pivním stanu uprostřed tábora fandů ale pěkná děvčata byla…