Nafta v Česku během listopadu zlevnila. A co dál ?

Naftu na značkových čerpačkách už natankujete pod 40 Kč/l. Plošná cena v celé síti Shell je nyní 39,99 Kč/l. 

Litr nafty zlevnil v Česku během listopadu v průměru o 4 koruny. Plošná cena, která obvykle předpovídá další vývoj cen na totemech čerpaček, se v případě nafty od začátku měsíce propadla dokonce o 6,50 Kč/l. Firmy nebo živnostníci s tankovacími kartami nákupní aliance Axigon tak v současností tankují naftu v celé síti Shell za 39,99 Kč/l.

 

Průměrná cena nafty se na konci letošního října opět vyšplhala do extrému, když se přehoupla přes 47 Kč/l. Od té doby nicméně výrazně klesá, v předchozích dnech se pohybovala okolo 43 Kč/l. Větší dynamiku při zlevňování však vykazují tzv. plošné ceny určené firemním zákazníkům.

„Plošná cena nafty u námi poskytovaných tankovacích karet od začátku listopadu klesla o 6,50 Kč/l. Aktuálně tak lze tankovat naftu v celé síti Shell, včetně dálničních čerpaček za 39,99 Kč/l,“ říká Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která je autorizovaným distributorem tankovacích karet Shell.

 

Standardní totemové ceny určené pro koncové zákazníky zpravidla mají určitou setrvačnost. Naproti tomu plošné ceny paliv bezprostředně reflektují vývoj na trzích. Z jejich vývoje tak lze vyčíst, jak se v nejbližší době změní běžné ceny na stojanech čerpacích stanic.

„Cenový rozdíl mezi naftou a benzínem se zřejmě dále zmenší,“ konstatuje Damir Duraković s tím, že plošná cena nafty je už jen o 1 Kč/l vyšší než u benzínu.

 

Plošné ceny paliv vyhlašují petrolejáři zpravidla na týdenní bázi pro firemní zákazníky. Platí univerzálně v dané síti čerpacích stanic bez ohledu na standardní ceny na výdejních stojanech či lokální cenové výkyvy. Zatímco dříve byly dostupné pouze velkým firmám a dopravcům, dnes je stále více využívají i menší firmy či podnikatelé, a to bez jakýchkoliv závazků k minimálním odběrům.