„Samík“ s Olgou Roučkovou i nováček Ondřej Martinec s Land Cruiserem jsou v cíli.

„Samík“ je podruhé šťastně v cíli Dakaru

Ale nejen „Samík“ s Olgou Roučkovou a Jiřím Kopřivou, ale i druhá posádka dakarských nováčků Ondřej Martinec – Gabriel Žůbor s vozem Toyota Land Cruiser. Po dni volna, který uvítali snad všichni, se letošní Rallye Dakar rozjela ke svému finiši a na posádky čekaly především navigačně těžké etapy.

Soutěž byla bohužel poznamenána smrtí diváka, který se za dunou ocitl v jízdní stopě v době, kdy tudy projížděl závodní speciál vedoucího muže v kategorii kamionů Aleše Lopraise. Přesto, že se jednalo o jezdcem nezaviněný střet, Loprais z rallye odstoupil.

 

 

 

Etapy druhého dějství Dakar Classic přinesly další posun vzhůru výsledkovou listinou posádek Czech Samurajs Týmu v kategorii Classic, zejména v dílčích umístěních.

„Jednalo se o speciálky mezi pověstnými dunami, často hodně vysokými. Obdivuji svého spolujezdce Jirku, který, ač naprostý nováček, často navigačně doslova kouzlil,“ přípomínala ve svých denních reportech Olga výkon Jiřího Kopřivy.

„Suzuki je skvělé auto, ale jeho nízkoobjemový motor občas těžko vydýchává přejezd vysokých dun. Navíc tím, že jedeme v závěrečné skupině, jsou tratě už hodně rozježděné a „Samík“ mnohdy jede v sypkém písku doslova po břiše. Pořadatelé nás vůbec nešetří a zařazují poměrně vysoké jízdní průměry mezi body, do nichž musíme přijet v přesně stanoveném čase.“

Ondřej Martinec s Gabrielem Žůborem standartně zajížděli v etapách druhé poloviny Dakaru Classic okolo třicátého místa a z čistě českých posádek jsou na tom nejlépe i v absolutním pořadí. Na neuvěřitelné jedenadvacáté místo v jedné etap dosáhli Olga s Jiřím, čímž si jezdkyně stanovila svůj zatím nejlepší dílčí výsledek v etapě s automobilem. Ondrovi s Gabrielem patří celková sedmatřicátá příčka.

 

 

 

„Celkové jedenapadesáté místo je umocněno bronzovou příčkou v kategorii H0. Doufáme, že se to potvrdí. Máme z toho velkou radost. Ale můžu říct, že jsem po vysilujících závěrečných etapách doslova K.O.,“ svěřila se Olga, jinak fyzicky velmi dobře připravená, v cíli předposlední etapy. 

A nebýt větších bodových přídělů ve druhé a třetí etapě, mohla tato posáka pomýšlet na celkové umístění do třicátého místa. Celou druhou část zajeli bez „doplňkových“ penalizací.

Větší rozhovor o účasti obou posádek přineseme v nejbližší době, po jejich návratu ze slavného závodu.

 

 Pavel Vydra

Viz rozhovor s oběma jezdci týmu ZDE v 48 minutě:

Foto: Petr Šedivý a archiv týmu