Nafta je stále netypicky výrazně dražší než benzín

Ceny benzínu zřejmě budou opět vyšší než u nafty. Naznačují to plošné ceny paliv pro firemní zákazníky 

Od loňského března, kdy ruská invaze na Ukrajinu vyhnala ceny pohonných hmot do extrémních výší, je nafta netypicky výrazně dražší než benzín. Během září se cena jednoho litru obou paliv lišila dokonce téměř o 6 korun. V současnosti se cenové nůžky mezi benzínem a naftou opět zavírají.

Přitom aktuální plošná cena nafty je pro držitele tankovacích karet nákupní aliance Axigon již nižší než u Naturalu 95.

Takzvané plošné ceny pohonných hmot vyhlašované zpravidla na týdenní bázi pro firemní zákazníky obvykle pružně reagují na aktuální vývoj na trzích. Tím naznačují, kam se v nejbližší době vydají běžné totemové ceny, které mají zpravidla určitou setrvačnost.

An der Tankstelle

 

„Rozdíl plošné ceny u nafty a benzínu se pro držitele námi poskytovaných tankovacích karet od začátku roku rychle snižuje. Ještě v prvním týdnu to byla celá jedna koruna, v minulém týdnu už rozdíl činil pouhých 35 haléřů za litr paliva.

Aktuálně se pak situace zcela otočila a Natural 95 je již dražší než nafta,“ popisuje Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která je autorizovaným distributorem tankovacích karet Shell.

Zatímco v průměru je nafta na českých čerpačkách prozatím nadále dražší než benzín, plošná cena Naturalu 95 v tomto týdnu – od úterý 24. 1. 2023 do pondělí 30. 1. 2023 – jednorázově vzrostla o 1,10 Kč/l.

„Litr nafty je tak s naší tankovací kartou nyní již o 50 haléřů levnější než litr benzínu a tento trend by se v následujících týdnech měl promítnout rovněž do standardních cen paliv pro koncové zákazníky,“ předpokládá Damir Duraković.

 

 

Obecně je vyšší cena nafty během zimních měsíců poměrně obvyklá, historicky byl v některých letech litr nafty až o dvě koruny dražší. Příčinou bývá zvýšená poptávka po topných olejích, protože topný olej je svým složením totéž co motorová nafta a v mnohých zemích je stále hojně rozšířeným zdrojem tepla.