MS superbiků zahájilo sezónu 2023 na okruhu Phillip Island. Přijede i do Mostu.

Mistrovství světa superbiků zahájilo sezónu 2023 na okruhu Phillip Island

Po dvou zimních testech, které se uskutečnily na španělském Jerezu a portugalském Portimau se kolotoč mistrovství světa superbiků MOTUL FIM 2023 vrátil do Austrálie na ikonický okruh Phillip Island, který hostil finále sezóny 2022.

 

 

Australský okruh se tak do kalendáře vrací jako zahajovací podnik mistrovství světa superbiků 2023, které se rýsuje jako další kapitola zlaté éry tohoto šampionátu. O zlaté éře se v paddoku WorldSBK diskutuje proto, že v posledních třech sezónách, po neuvěřitelných bitvách byli korunováni tři šampioni ze tří různých zemí, zastupující tři různé výrobce a konfigurace motorů.

V roce 2020 to byl po šesté za sebou Jonathan Rea (GBR) Kawasaki, v sezoně 2021 Toprak Razgatlioglu  (TUR) Yamaha a loni Alvaro Bautista (ESP) s Ducati.

 

 Šestinásobný mistr světa superbiků Jonathan Rea #65 (GBR)

 

 Toprak Razgatlioglu #1 (TUR), šampion WorldSBK 2021

 

 Alvaro Bautista #19 (ESP), loňský mistr světa

 

Když se k tomuto „Titanic triu“, jak se výše zmíněným šampionům přezdívá, přidají soupeři jako Andrea Locatelli (ITA), Michael Ruben Rinaldi (ITA), Axel Bassani (ITA), Alex Lowes (GBR), Scott Redding (GBR), Michael Van Der Mark (NED) a nováčci Danilo Petrucci (ITA), Dominique Aegerter (SUI) a Remy Gardner (AUS), kteří do letošního šampionátu přinesou další vzrušení, tak se mohou fanoušci světových superbiků znovu těšit z parádních a neskutečně vyrovnaných soubojů. 

A zlatá éra může pokračovat, alespoň velmi kvalitními jmény pilotů nabitá startovní listina tomu nasvědčuje.

 

Těsně před začátkem sezóny 2023 ještě absolvovali jezdci poslední dva dny oficiálních testů, které proběhly v pondělí a úterý (20. – 21. února). Test naznačil, že letošní ročník mistrovství světa superbiků bude opravdu mimořádně konkurenceschopný a vzrušující, jak nikdy předtím.    

V pátek 24. února se pak piloti ze 13 zemí, včetně našeho Olivera Königa #52 (Orelac Racing MOVISIO) vydali vstříc prvním ostrým kilometrům na Grand Ridge Brewery.

 

 Český jezdec Oliver König #52  ( vloni a dole letos)

 

 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS:

1_Results_WorldSSP_Race 1_AUS

2_Results_WorldSBK_Race 1_AUS

3_Results WorldSBK_Superpole_Race_AUS

4_Results_WorldSSP_Race 2_AUS

5_Results_WorldSBK_ Race 2_AUS

 

Králem Austrálie se bezpochyby stal Alvaro Bautista #1 (Aruba.it Racing – Ducati), když vyhrál všechny tři klání víkendu a odjíždí s plným počtem 62 bodů. Nejspokojenějším týmem po prvním kole bude jistě Aruba.it Racing, jehož piloti v královské třídě superbiků získali v neděli dvakrát double (Superpole Race + Race 2) a třešničkou na dortu bylo dvojnásobné vítězství Nicolo Bulegy #11 v kategorii supersport.

Zde bohužel český fanoušek postrádá Ondřeje Vostatka, který bude letos startovat ve španělském mistrovství, ale již nyní intenzivně pracuje na návratu do mistrovství světa. 

Zajímavostí bylo, že Jonathan Rea absolvoval v Austrálii 378. start ve WorldSBK a překonal tím Troye Corsera, který jich má na kontě 377.  

 

 

 Jonathan Rea a Troy Corser

 

Náš pilot Oliver König #52 na mistrovské body se starším motocyklem nakonec nedosáhl, v prvním závodě musel odstoupit z důvodu poruchy elektroniky, s motorkou nešlo pořádně řadit a chovala se nepředvídatelně. V Superpole Race dosáhl na sedmnáctou příčku a v druhém hlavním závodě byl osmnáctý. Jistě se již těší na novou techniku, kterou by měl dostat od prvního evropského závodu na holandském Assenu.

Naopak nejvíce frustrace zažil a tlustou čáru za prvním závodním víkendem bude chtít udělat navrátilec a mistr světa Tom Sykes #66 (Kawasaki Puccetti Racing), který byl nucen v podstatě z každého závodu odstoupit, a když už se pokusil o návrat zpět na trať, tak motorku poslal do kačírku.

Druhé kolo se jede již o tomto víkendu 3. – 5. března v Indonésii na okruhu Mandalika. Na něj má pěkné vzpomínky Alvaro Bautista, protože po první jízdě zde získal loňský titul. Po Indonésii následuje první závod v Evropě (21. – 23. dubna Assen), ale pro tuzemské příznivce  světových superbiků je nejdůležitější datum 28. – 30. července, kdy se na Autodromu v Mostě uskuteční v pořadí osmý podnik sezony Czech Round.         

 

 

Foto: DORNA WSBK

Text a ilustrační foto: Vychopeň David / Motor MAX