Edda Cup 2023 se rozjel na Autodromu Most.

Edda Cup – nezávislé závody do vrchu
ZAV Autodrom Most je minulostí

Zimní přestávka uběhla jako voda a první závod, vlastně dvouzávod, máme za sebou. I letos jsme svou sezónu otvírali na mosteckém autodromu. Kvalitní trať, na jakou sice nejsou pravověrní vrchaři a jejich stroje moc zvyklí, přilákala na start 125 závodníků.

V pátek bylo relativně slušné počasí, ale všichni měli na paměti meteorologickou předpověď, která věštila příchod studené fronty

V sobotu ráno tedy nikoho nepřekvapila zima a ošklivě zamračená obloha. Program začal časně přejímkami v 7: 30, následovala rozprava. Závodní provoz je na autodromu povolen od devíti hodin a tak s úderem deváté hodiny vyrazila první, produkční skupina k volnému tréninku. Trénink uběhl bez větších zádrhelů a tak se mohlo plynule pokračovat první a hned přejít do druhé jízdy a tím zkompletovat první závod.

 

 

 

Tady se ukazovalo, jakou výhodou je okruhové uspořádání, bez nutnosti čekat na svozy. Na autodromu je předepsaná hodinová polední přestávka, kterou jsme trochu zkrátili a odstartovali trénink na druhý závod. Bylo rozhodnuto vypsat druhý závod na tři jízdy, což sice byl odvážný plán při nutnosti ukončit poslední jízdu do osmnácti hodin, ale odvážnému štěstí přeje a i díky disciplinovanosti jezdců a zodpovědné práci pořadatelů protnul poslední závodní vůz fotobuňku po páté.

Závody v Mostě tedy proběhly ke spokojenosti pořadatelů a snad i většiny jezdců. V některých třídách se objevila nová jména, několik jezdců představilo nové vozy, za zmínku stojí zejména krásné Porsche 911 pro skupinu E 2WD, které pilotoval a absolutně zvítězil Miroslav Černý. Ve stejné třídě představil vůz stejném značky, ovšem novějšího typu Michal Roll.

Příjemným překvapením byl také výkon nováčka Radka Kypty ve třídě N1400 na ex Rosičkově Lupu, který nedal konkurenci šanci a dvakrát jasně zvítězil. Velké překvapení přichystal Josef Čermák junior, který si splnil sen a zakoupil vůz skupiny CN, ex spider italského jezdce Napioneho.

 

 

Po napínavých a férových soubojích v jednotlivých třídách a sečtení časů mohly být rozdány všechny poháry a jezdci se rozjeli domů.

Předvedené výkony i pěkná auta slibují pěknou podívanou i pro celý letošní seriál. Nezapomeňte, sejdeme se 28.4. v prostorném depu ZD Pracejovice, kde je zázemí pro oblíbený a první přírodní kopec v úseku Makarov – Kraselov, kde se jezdilo již v sedmdesátých letech.

 

 

Pořadatelský tým se na Vás těší.
Edda Cup