Agados míří na IDET do Brna s obojživelným terénním přívěsem.

Agados přijede na IDET s obojživelným terénním přívěsem a polní kuchyní

 Největší výrobce přívěsů v České republice společnost Agados se představí na Mezinárodním veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET v Brně. Na největší bezpečnostní přehlídce ve střední Evropě, která se koná ve dnech 24. – 26. května na brněnském výstavišti, Agados představí jednu z řady mobilních polních kuchyní nebo obojživelný terénní přívěs s dvěma typy nástavby.

 

Právě obojživelný terénní přívěs získal na veletrhu IDET v roce 2019 ocenění Zlatý IDET a Bronzový IDET News, stal se navíc Exponátem roku 2019. Obojživelný terénní přívěs s dvěma typy nástavby bude letos v Brně součástí vnitřní expozice společnosti Agados na stánku 073. A to společně s tažným pásovým vozidlem BvS10 z produkce švédské zbrojní firmy BAE Systems.

„Přívěs je jednou z vlajkových lodí našeho armádního portfolia. Dokáže překonat všechny typy náročného terénu. Poradí si se sněhem, vodou, blátem i skalnatým povrchem, k čemuž mu pomáhá patentovaný systém nezávislého odpružení jednotlivých kol a současně zapojení unikátních lyží,“ řekl Petr Ostrý, jednatel společnosti Agados.

Obojživelný terénní přívěs může sloužit jako vodotěsný box, cisterna, otevřené plato, kontejner a sklopná nástavba valníku v provedení s plachtou. Ideální je také k přepravě generátoru.

Ve venkovní části expozice společnosti Agados bude k vidění i jeden z modelů polní kuchyně. Firma má v portfoliu několik typů. Liší se objemem porcí, které v nich lze připravit, ale také váhou nebo schopností přepravy v obtížném terénu.

Návštěvníci veletrhu budou mít možnost poznat specifika přípravy jídel v polní kuchyni. Podávat se bude tradiční guláš.

„První mobilní kuchyně PK4 Kaga byla uvedena na trh v roce 2017, ten samý rok pak tento model získal ocenění Zlatý IDET 2017. Pro českou armádu šlo tehdy o velký krok v modernizaci, jelikož do té doby využívala 60 let starý model polních kuchyní,“ uvedl Petr Ostrý.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout i další speciální výrobky společnosti Agados, které bude vystavovat ve venkovní expozici před pavilonem P.

Agados je největším tuzemským výrobcem přívěsů a jedním z největších evropských výrobců přívěsů v kategoriích do 750 kg a do 3500 kg. Ročně prodá okolo 25 tisíc vozíků, přičemž více než polovina produkce míří do zahraničí. V armádní nabídce firmy jsou také cisterny na pitnou vodu a úpravny vody, které mají využití nejen v armádě, ale často je používají záchranáři při přírodních katastrofách.

Agados vyrábí také osvětlovací věž, která je vhodná k nasvícení míst havárií, pracovních míst nebo vojenských táborů. To vše v polních podmínkách. Armádní výrobky jsou součástí výbavy nejen české armády, ale využívá je také několika armád členských zemí NATO – například v Německu, Rakousku, Finsku či Švédsku.

Video pro civilní portfolio

Video pro speciální projekty

Agados je v České republice největším výrobcem přívěsů a zároveň jedním z největších evropských výrobců přívěsů v kategorii O1 a O2 (celková hmotnost přívěsů do 750 kg a do 3500 kg). Agados ročně prodá okolo 30 tisíc vozíků. Společnost je zastoupena ve většině evropských států a na území České republiky. Polovina produkce míří za hranice.

Společnost Agados nabízí přívěsy z široké palety vyráběných brzděných a nebrzděných typů různého použití, rozměrů, použitého materiálu a bohatého příslušenství. Agados zajišťuje i kompletní servis a prodej náhradních dílů i na starší typy přívěsů. Výrobou přívěsů se zabývá od roku 1992. Sídlí ve Velkém Meziříčí.