Jan Vonka o Rally Králíky : “Byla to těžká písemná práce. Těžká…“

Rally Králíky 2023

Hujer by řekl:“ Byla to těžká písemná práce. Těžká. I já jsem s ni měl problém.“

A nejenom s ní, ale i sám se sebou. Přípravu na závody, trénink a vlastní závod mě provázela chlapská chřipénka.  Kapesníků hromada, teplých nápojů litry a teplá čepice stále na čele. Pro závod zaujal místo vedle mě dlouholetý kamarád a zkušený spolujezdec Karel Báťa.

Po dlouhé zimě a nezávodění jsem byl na závod velmi natěšen. Sobotní závodní ráno mi však pokazilo ucházející kolo sady mokrých již rozjetých pneu a honící se mraky s poprcháváním. Nasadili jsme tedy přední kola nová s tím, že než dojedu na start trošku je ošoupu, aby byly připraveny závodit. Sice pneu na mokro, ale bez odvodních drážek nebyla tak rázem ta správná volba pro průtrž mračen na přejezdu a spoustu vody na trati. Ale určitě byla asi radostí pro diváky.

Na 1RZ jsem jednou na krásném lesklém asfaltu nedobrzdil a projel až za vyhraničení pro diváky. Efektní otočka přes ručku a zhasnutý motor situaci vyřešil. Po nastartování jsme za plápolání vytyčovacích pásek zachycených za křídlo pokračovali dál. Ne dlouho. Při klesání po rozbahněné cestě na louce jsem dostal smyk. Ten mě lehce při jeho korekci dostal na trávu a už se to vezlo. Naštěstí se mi podařilo auto udržet sice bokem, ale stále ve směru.

Malý příkop a přejetí cesty nás zastavilo. Škody naštěstí žádné. Pouze pochroumané moje sebevědomí. J Problém byl seřadit rychlosti, abychom mohli opět pokračovat. Trošku jsem musel zvolnit a přehodnotit svoje vystoupení na 1RZ. 5.místo ve třídě a 28.absolutně mi rozhodně velkou radost nedělalo. 2RZ jsem se snažil zklidnit a dostat se opět do závodního tempa. 3RZ už jsem se  začal cítit a hračky, které mi na začátku padly do kanálu pořádně posbírat.

Zrychlil jsem. 3.místo na RZ,  ale 3x tečnutý retárdér mi zase přidělil navíc 15sekund a ještě posun o místo níže a to až na 6. místo. Zase na kolenou. No nic vstáváme. 4RZ začalo hodně pršet a Já, Karel a Orel jsme se do toho pořádně opřeli. 1.místo a čas v RZ o 26sekund rychlejší než konkurence a k tomu ještě 2x tečnutý retardér. Do servisu jsme v polovině rally přijížděli na 3. místě ve třídě a 19 absolutně. Servis proběhl v pohodě. Mechanici natankovali a překontrolovali Orla. Vše OK.

Počasí se vylepšilo, ale předpověď opět hrozila deštěm. Volba na ranní pneu tedy byla jasná. Bojová morálka týmu výborná a tak hurá na soupeře.  Rozpis tratí RZ nám seděl, Karel Báťa četl rozpis výborně a ještě mě motivačně popoháněl, a Modrý Orel letěl svůj střemhlavý let. 5RZ sice 2.místo a trošku odmazáno, ale sucho a tak musím šetřit ranní mokré pneu. 6RZ 1.místo ve třídě a trošku odmazáno. 7RZ přetahovaná, o chlup 2.místo ve třídě. 8RZ prší jako z konve.

 

RZ vyhráváme o 26,1sekundy a jsme první o 7 sekund. Nečekané se stalo úsilím celého týmu a výbornou kondicí Modrého Orla reálnou skutečností. 1.místo ve třídě, 10. místo absolutně a první auto s jednou poháněnou nápravou. Radost nezná mezí.

 

Díky všem, co jste nám drželi palce.    

 

Jan Vonka

Výsledky poádky – 1. Rallye Králíky 2023
10.místo absolutně -Vonka Jan – Báťa Karel , Porsche 997 GT3
1.místo ve třídě