Průměrná cena litru nafty se v Česku konečně snížila…

Extrémní cenový rozptyl paliv posiluje význam plošných cen. Na dálnici lze u nafty ušetřit více než 8 Kč/l. 

Ceny nafty v posledních týdnech ještě zrychlily pokles a tankovat se dá i za méně než 30 Kč/l. Výjimkou jsou dálnice, kde bývají paliva tradičně dražší. V současnosti ale dosahuje rozdíl v cenách u tuzemských pump i desetikoruny na litru nafty.

To je extrém, jaký odborníci nepamatují. O to více dává smysl koncept tzv. plošné ceny, která je dostupná i živnostníkům, protože není podmíněna velkým odběrem paliva.

 

Průměrná cena litru nafty se v Česku od začátku roku snížila téměř o 6 Kč a v současnosti se pohybuje pod úrovní 32 Kč/l. To je o 5 Kč méně než u benzínu a zcela opačný stav ve srovnání s létem a podzimem loňského roku, kdy byla průměrná cena vyšší o pět korun u nafty.

„Nevídaný rozdíl v ceně nafty a Naturalu 95 Kč je nyní výrazně ovlivněn poníženou sazbou spotřební daně u nafty. Její návrat na původní úroveň schválený od července znamená, že finální cena nafty pro zákazníky vzroste o cca 1,8 Kč/l, vč. DPH,“ popisuje Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která poskytuje firmám i drobným podnikatelům tankovací karty.

 

Na tradičně nejlevnějších čerpačkách se nafta na konci dubna vrátila pod 30 Kč/l, resp. nyní již pod 29 Kč/l. Výrazně nadprůměrné ale zůstávají ceny paliv na čerpacích stanicích podél dálnic. „Na dálničních čerpacích stanicích stojí nafta často bezmála 39 Kč/l.

Vyšší ceny na hlavních dopravních tepnách, popř. těsně před hranicemi státu jsou obvyklé. Desetikorunový rozdíl v cenách pro koncové zákazníky je ale nebývale vysoký,“ říká Damir Duraković.

 

Pro držitele mnohých palivových karet s pevnou slevou z totemových cen to bohužel znamená, že při tankování na dálnici stále výrazně přeplatí. Roste proto význam konceptu tzv. plošných cen, které jsou vyhlašovány na týdenní bázi a firemním zákazníkům garantují jednotnou cenu v celé síti čerpacích stanic bez ohledu na lokální cenové výkyvy.

 

„Například aktuální plošná cena nafty činí s našimi tankovacími kartami v celé síti stanic Shell 30,59 Kč/l, a to samozřejmě včetně dálničních čerpaček. To představuje úsporu i více než 8 Kč na každém litru nafty,“ upozorňuje Damir Duraković a dodává, že nákup paliva v režimu plošné ceny není vázán na minimální odběr pohonných hmot. Plošné ceny dříve určené velkým podnikům a autodopravcům tak mohou využívat i drobní podnikatelé.

 

Nákupní aliance Axigon je autorizovaným distributorem tankovacích karet Shell a EuroOil, CNG karet innogy a E.ON a Energokarty na nabíjení elektromobilů. Díky sdružené poptávce asi 10 tisíc firem a podnikatelů je s měsíčními odběry přes pět milionů litrů jedním z největších odběratelů pohonných hmot v Česku, což umožňuje dosáhnout na výhody velkoodběratelů i živnostníkům.