Sprint F2 v Barceloně: Vesti umí i na vodě

Sprint F2 v Barceloně: Vesti umí i na vodě

V sobotním sprintu F2 v Montmelo u Barcelony podtrhl Dán Frederik Vesti své ambice stát se mistrem. Týden po triumfu v Monaku jezdec Premy s přehledem vyhrál závod, který začal za deště. Mokro se nepostaralo o chaos, ve který doufali jezdci, kvalifikovaní dále vzadu – a tak Roman Staněk a tým PHM Racing by Charouz zůstali bez bodů.

Přesně o čas startu sobotního sprintu začalo na okruh u Barcelony pršet. Úkol, který  se rýsoval před polemanem, relativně nevýrazným Belgičanem Amaury Cordeelem (Virtuosi), tím jistě nebyl zlehčen – i když se startovalo po zaváděcím kole letmo. Podmínky ovšem slibovaly nečekané přížitosti pro outsidery – v což doufali i Roy Nissany s Bradem Benavidesem ve vozech Antonína Charouze a Roman Staněk ze stáje Trident.

Cordeel držel úvodem první místo před Jakem Crawfordem (Hitech) a Frederikem Vestim (Prema), netrvalo to ale dlouho, než vítěz z Monaka, Vesti předvedl svou třídu a převzal vedení.  Zatímco Crawford po kolizi odpadl, dostal se před Cordeela ve 4. kole i Victor Martins (ART).

Po 10 ze 26 kol sprintu vedl Vesti s „volným výhledem“ jasně před Martinsem. Cordeel udivoval skutečností, že stále ještě držel 3. pozici před „papírově“ mnohem silnějšími Haugerem, Pourchairem, Doohanem a Bearmanem. Udivilo také, že byl Crawford za těchto podmínek dosud jediným vozem „mimo“. Staněk jezdil sekundu před Nissanym na 16. pozici, Benavides se pohyboval daleko za všemi ostatními.

Cordeelův „největší den kariéry“ se v příštím kole obrátil k normálu. Po skluzu, při kterém jen stěží zabránil letu do štěrku, ztratil naráz 3 pozice.

V 15. kole se Staněk odhodlal k útoku na Correu, po lehkém kontaktu se ovšem roztočil a spadl na 20. místo.

K většímu pohybu v poli došlo až 10 kol před cílem, když především dobrodruzi z chvostu pole začali na osychající trati riskovat přezutí na slicky. Rychle se vyjasnilo, že je to skutečně ta rychlejší alternativa. O 4 kola později přezouvala i špička, právě když Correa na slickách vyletěl do záchytné zóny a na trať vyjel safety Car.

 

Na pořadí bodovaných míst se tedy nic nezměnilo – jen zmizely doposud vyjeté odstupy. Naplno se znovu jelo 5 kol před cílem, časový limit ale byl dosažen již za dvě. Vesti dokázal udržet první pozici až do cíle, za ním se ovšem Pourchaire posunul před Martinse a Verschoor předjel šestého Bearmana.

Poleman Cordeel skončil jen 14. a bez bodů, stejně tak jako Roman Staněk, který po dobrodružném odpoledni zajel na 13. pozici. Nissany se střetl kolo před cílem s Daruvalou, zatímco byl Benavides hodnocen jako 16.

V neděli odstartuje F2 ve 11:25 h.

 

 

Text a foto: Roman Klemm

Výsledek sprintu F2 v Barceloně:

  1. Frederik Vesti, Prema
  2. Theo Pourchaire, ART
  3. Victor Martins, ART
  4. Dennis Hauger, MP
  5. Jack Doohan, Virtuosi
  6. Richard Verschoor, Van Amersfoort
  7. Olive Bearman, Prema
  8. Ayumu Iwasa, DAMS

 

  1. Roman Staněk, Trident
  2. Brad Benavides, PHM Racing by Charouz
  3. Roy Nissany, PHM Racing by Charouz