„Skandinávské turné“ MS enduro je minulostí

Info ke čtvrtému podniku mistrovství světa GP enduro, 1.-3.6.2023 Švédsko, Skövde

GP Enduro Švédsko, Skövde – čtvrtý podnik seriálu mistrovství světa a „skandinávské turné“ je minulostí. Ve Švédsku čekal na jezdce GP i třídy Open opět náročný terén. Na dlouhých a prašných měřených testech vybojovali reprezentanti KBS TEAMu a České republiky opět cenné body do průběžného hodnocení světového šampionátu ve svých třídách.

Úvodní prolog Švédské GP se odehrál netradičně již ve čtvrtek v podvečer, pořadatelé připravili tento test vedle hlavní servisní zóny-paddocku. Druhý den v pátek startovali první jezdci GP v devět hodin, absolvovali tři kola, celkem sedm a půl hodiny v sedle a v servisních kontrolách si najížděli “jen” kolem pěti až osmi minut. Navíc měřené testy, kde bylo mnohdy obtížné v prachu, písku a kamení najít ideální stopu, měly nakonec v součtu 12 testů /včetně úvodního čtvrtečního prologu/ cca 90.minut!!

 

Kryštof Kouble v páteční etapě a v tomto náročném prašném terénu, vybojoval po velmi solidním výkonu hlavně v posledních dvou kolech ve třídě GP E2 8.místo. Matěj Škuta ve třídě GP Junior2, který se ze začátku dne trochu ještě vyrovnával s poraněním kolene a kotníku z předešlé GP ve Finsku, pak také zlepšeným výkonem v posledních dvou kolech vybojoval 9.místo.

Jezdci třídy Open startovali v pátek až ve 12:30 a čekaly na ně dvě kola ve stejně náročném terénu. Třídu Open 2s vyhrál v pátek Jiří Hádek a Robert Friedrich dojel hned za ním na 2.místě.

 

Třetí den v sobotu absolvovali jezdci třídy GP opět jako v předešlé páteční etapě celkem přes sedm hodin v sedle motocyklu. Měřené testy, /celkem 11/ byly už neskutečně rozjezděné, prašné s hlinito-písčitým a kamenitým povrchem.

I třetí den byl celkový součet časů všech měřených testů třídy GP opět 90.minut!!. Díky rozbitému terénu i na přejezdech se do servisních časových kontrol najíždělo méně času a tak to bylo jen na rychlou výměnu vzduchového filtru, drobné opravy a občerstvení.

 

Kryštof Kouble rozjel sobotní den opět s vidinou alespoň osmého místa ve třídě GP E2, případně tento páteční výsledek ještě vylepšit. Ve druhém kole měl ale na edurotestu II ošklivý pád a tím vznikla ztráta necelé minuty, což znamenalo odsun až na 12.místo, k tomu bolestivě naražené zápěstí. Po solidním výkonu v následujících měřených testech i s bolestivým zápěstím jsou z toho nakonec „alespoň“ cenné body za 10.místo.

Ve třídě GP Junior2 startoval do sobotní etapy s odhodláním vylepšit svůj páteční výsledek i Matěj Škuta. V prvním kole se ještě pohyboval kolem osmého místa. V náročném terénu bral nakonec body do hodnocení seriálu třídy GP Junior2 za 10.místo, ale hlavně i cenné zkušenosti z takto náročných a dlouhých soutěží.

V náročném terénu se nevyvarovali ošklivým pádům ani top jezdci jak např. Brad Freeman, který díky pádu přišel v sobotu o vítězství. Na endurotestu šel v plné rychlosti přes řídítka i ve Švédsku do té doby suverénně jedoucí Josep Garcia, který nakonec skončil v nemocnici pravděpodobně se zlomenou klíční kostí.

Třídu Open 2s, stejně jako v pátek vyhrál i v sobotu Jiří Hádek a Robert Friedrich dojel opět hned za ním na 2.místě.

V průběžném hodnocení seriálu 2023 třídy GP E2 figuruje Kryštof Kouble po čtyřech odjetých podnicích ze sedmi na 8.místě a Matěj Škuta pak ve třídě GP Junior2 na 7.místě. Ve třídě Open 2s je Jiří Hádek na 2.místě a Robert Friedrich na 3.místě. Ve třídě Open 4s je v průběžném hodnocení Jakub Hroneš, který ve Švédsku nestartoval, na 4.místě.

 

 

 

Další info-foto-video a rozhovory ZDE

 

Láďa Krupička

KBS TEAM
http://www.kbs.cz