DS v indonéské Jakartě oslavila svůj 100. závod v MS FIA Formula E.

SPOLEČNOST DS AUTOMOBILES OSLAVILA V JAKARTĚ 100. ZÁVOD A ZŮSTÁVÁ V BOJI O POHÁR JEZDCŮ

 Společnost DS Automobiles oslavila v neděli v indonéské Jakartě svůj 100. závod v mistrovství světa ABB FIA Formula E.

  • Ve druhém závodě skončil Stoffel Vandoorne na 9. místě a Jean-Éric Vergne, který se stal obětí kolize, na 16. místě.
  • Francouzský jezdec zůstává před závodem E-Prix, který se pojede 24. června v Portlandu, v boji o titul.

Pro DS Automobiles měl druhý závod E-Prix v Jakartě velmi zvláštní kouzlo. A to z velmi dobrého důvodu: v neděli francouzský výrobce oslavil svůj 100. start v mistrovství světa ABB FIA Formula E! Bonusem navíc pro diváky v indonéské metropoli bylo speciální lakování obou vozů DS E-TENSE FE23, vytvořené speciálně pro tuto příležitost.

 

01 VANDOORNE Stoffel (bel), DS Penske Formula E Team
01 VANDOORNE Stoffel (bel), DS Penske Formula E Team,

V kontextu této výjimečné události na sebe oba zástupci francouzské značky upozornili již během kvalifikace. Stoffel Vandoorne dosáhl stejného výkonu jako předchozího dne a skončil pátý, zatímco Jean-Éric Vergne obsadil 9. místo. Stáj DS PENSKE tak s oběma vozy v první desítce startovního roštu potvrdila na začátku dne plný potenciál svých monopostů.

 

Stejně jako v sobotu se i v nedělním závodě odehrávaly ostré souboje a tým DS Automobiles se držel na čelních místech. Po většinu závodu Stoffel bojoval o umístění na stupních vítězů, ale pak mu v postupu zabránila porucha rádiové komunikace a kontakt se soupeřem, který způsobil problém se zavěšením kol. Úřadující mistr světa se přesto nevzdal a dokázal dojet na 9. místě.

Naděje na dobrý výsledek jeho týmového kolegy se po skvělém startu rozplynuly kvůli kolizi se soupeřem. Jean-Éric byl nucen zajet do boxů kvůli výměně předního spojleru a musel se spokojit s 16. místem. Jeho naděje na zisk třetího titulu jezdce Formule E však stále žije. Pět kol před koncem soutěže je v pořadí jezdců na 5. místě se ztrátou 37 bodů na vedoucí pozici.

 

25 VERGNE Jean-Eric (fra), DS Penske Formula E Team, Spark-DS, DS E-Tense FE23,

 

mecaniciens mechanics, portrait during the 2023 Jakarta ePrix,

Ani v boji o TOP 3 v šampionátu konstruktérů neřekla stáj DS PENSKE své poslední slovo. Tým se pevně drží v první pětce a odstup na třetí místo činí pouhých 32 bodů. Jinými slovy, do konce 9. sezóny se může stát cokoli!

Dne 24. června se v americkém Portlandu uskuteční dvanácté letošní kolo mistrovství světa ABB FIA Formula E a to poprvé v historii této disciplíny. A jedno je jisté: DS Automobiles doufá, že na okruhu Portland International Raceway zazáří v plné kráse.

Eugenio Franzetti, ředitel DS Performance:

„Náš stý závod nedopadl úplně podle našich představ… Dalo by se i říct, že to byl komplikovaný závod. Krátce po startu měl Jean-Éric kolizi se soupeřem, která mu poškodila vůz a vedla ke ztrátě mnoha pozic. Co se týče Stoffela, byl na čtvrtém místě, dokud neměl problém s rádiovou komunikací a nedostal se do kontaktu se soupeřem, což mělo za následek problémy se zavěšením

. To ho donutilo jet mnohem opatrněji a závod dokončil na 9. místě. Nyní již vyhlížíme další závod s vědomím, že výkon našeho vozu DS E-TENSE FE23 je stále na vysoké úrovni!“

 

VANDOORNE Stoffel (bel), DS Penske Formula E Team, Spark-DS, DS E-Tense FE23,

Jean-Éric Vergne, šampion Formule E z let 2018 a 2019:

„Na tenhle závod bych raději zapomněl… Při kolizi se mi poškodil přední spojler a neměl jsem jinou možnost než zajet do boxů a vyměnit ho. Podařilo se mi restartovat, ale v nic víc jsem nemohl doufat. Je to velmi frustrující, ale musíme jít dál. Budeme tvrdě pracovat na tom, abychom v šampionátu ještě více drželi krok. Uvidíme se v Portlandu!“

 

Stoffel Vandoorne, úřadující šampion Formule E:

„Zažili jsme těžký den…Myslím, že jsme si opravdu zasloužili být na stupních vítězů, ale nakonec se musíme spokojit s devátým místem. Dobře jsme odstartovali a rozhodli se aktivovat útočný režim ve správných chvílích. Tým odvedl velmi dobrou práci.

V závěru závodu jsem bohužel trochu ztratil jistotu při brzdění kvůli problému s odpružením po kontaktu s jiným jezdcem a už se mi ji nepodařilo zcela získat zpět. Vydal jsem proto ze sebe všechno, abych dostal vůz do bodové pozice, což se mi podařilo a z deváté pozice jsem získal dva body.“

100 Races Helmet, VERGNE Jean-Eric (fra), DS Penske Formula E Team, Spark-DS, DS E-Tense FE23

 

Klíčové údaje od zapojení společnosti DS Automobiles do Formule E:

 

  • 100 závodů
  • 4 vítězné tituly
  • 16 vítězství
  • 47 pódiových umístění
  • 22 pole position

 

 DS AUTOMOBILES

Značka DS, která vznikla v roce 2014, se opírá o výjimečný odkaz vozu DS z roku 1955. Jejím základním rysem je avantgardní duch a ambicí přiblížit zákazníkovi umění cestování ve francouzském duchu. Díky výjimečným produktům, využití know-how v oblasti francouzského luxusu a také programu služeb na míru DS Automobiles tak zákazníkům nabízí soubor jedinečných služeb před, během i po každé cestě.

Vozy DS jsou určeny pro zákazníky, kteří usilují o osobní vyjádření, rádi cestují a chtějí si užít každý moment. Snoubí se v nich elegance a špičkové technologie. Celosvětovou modelovou řadu značky DS tvoří modely nová DS 3, DS 4, nová DS 7 a DS 9.

DS Automobiles získala od svého zapojení do Formule E v roce 2015 řadu rekordů včetně dvou dvojitých titulů v Poháru týmů a Poháru jezdců a stojí na špici elektrifikace, neboť nabízí všechny své modely v elektrifikované verzi. Pod označením E-TENSE nabízí jak 100% elektrické vozy, tak plug-in hybridy s výkonem až 360 koní a pohonem všech kol. Od roku 2024 budou všechny nové modely, které DS Automobiles uvede na trh, výhradně 100% elektrické.

Pro náročné zákazníky vytvořila společnost DS Automobiles program exkluzivních prémiových služeb „ONLY YOU, luxus pozornosti“.

Značka DS, která je přítomna ve 41 zemích, vytvořila a vyvinula exkluzivní prodejní síť, kterou tvoří po celém světě více než 450 showroomů DS STORE.

Novinky o DS France sledujte na www.DSautomobiles.fr @ DS_France

a mezinárodní dění kolem značky DS na www.DSautomobiles.com    @DS_Official

 

100 Races birthday cake
PENSKE Autosport

PENSKE AUTOSPORT je americká závodní stáj, kterou v roce 2007 založil Jay Penske. Tým sídlí v Los Angeles v Kalifornii, která je největším trhem s elektromobily na světě.

Po mnoha úspěšných letech závodění v IndyCar (2007–2014) se tým s nadšením pustil do přechodu na elektromobilitu a stal se jedním ze zakládajících týmů mistrovství světa ABB FIA Formule E.

Mottem týmu je latinská věta „E Pluribus Unum“, tedy „V jednotě je síla“.