Podpatky na plynu vyrážejí na Morocco Desert Challenge.

Podpatky na plynu, první ryze dámská posádka v historii české a slovenské cross-country rallye, podruhé vyráží na největší open závod na světě Morocco Desert Challenge. Cíl dojet až na cílovou rampu zůstává stejný, všechno ostatní je ale letos jinak.

„Strategie je stejná, taktiku jsem ale pro letošek zcela změnila,“ přiblížila manažerka týmu a pilotka Lenka Hlavatá přípravy pod heslem dvakrát nevstoupíš do stejné řeky. Postavila jsem si vlastní, cele český tým, zajistila vlastní logistiku, a na závodní trať vyrážíme s vlastním strojem.

Can-am Maverick X3 XRS, který fanoušci dosud znali jako tréninkový stroj, přes zimu prošel přestavbou: „Vilda nám tak říkajíc dospěl. Největší výzvou bylo vymyslet a osadit přídavnou nádrž, která zabezpečí předpisy požadovaný dojezd 250 km, tedy zhruba trojnásobek toho, co umožňovala sériová nádrž.“ Tým vyvinul prototypové řešení Vildovi na míru, které spolu s dalšími komponenty v uplynulých dnech úspěšně prošlo testováním na „dakarské“ trati v Pánově.

Na Morocco Desert Challenge navíc Podpatky na plynu vyráží po vlastní ose. Z Prahy do francouzského Sète, pak trajektem do marockého Nadoru a odtud do cílového města Agádír, kde budou probíhat technické a administrativní přejímky, ukousne Hlavatá za volantem více než dva a půl tisíce kilometrů ještě před tím, než závod začne.

 

 

„Na rozdíl od loňska, kdy jsme ‚přiletěly, nasedly do připraveného závodního stroje a jely‘, nás letos čeká nefalšované dakarské dobrodružství, jaké zažívali účastníci legendárního závodu Paříž-Dakar v dobách mého dětství, kdy se ve mně rodil tento sen. Vlastní logistika má podle Hlavaté ještě jednu obrovskou výhodu: „Na MDC se mi líbí, že má i charitativní přesah, kdy organizátor závodu dlouhodobě spolupracuje s místní neziskovou organizací Hayati, do jejíž podpory se samozřejmě zapojují i závodníci. Loni jsme přispívali čistě finančně, letos ale máme možnost dovézt i cennou materiální podporu.“

Změna se odehrála i ve složení posádky, na místo navigátorky v dubnu usedne Nikola Verbičová. „S Niki se známe už pár let ze závodů do vrchu a když jsem s ní dělala rozhovor pro podcastovou sérii Garage Talks: Ladies Edition, došlo mi, že pro podnik, jakým je MDC, by mohla být skvělou parťačkou,“ prozradila Lenka Hlavatá, která opět usedne za volant.

 

 

Tři tisíce závodních kilometrů v osmi etapách, to slibuje devátý ročník Morocco Desert Challenge 2024, která v marockém Agadiru začíná 11. dubna. Trať povede od pobřeží Atlantského oceánu až k pobřeží Středozemního moře, po stopách originální rallye Paříž Dakar i zcela nových úsecích, které závodníky provedou napříč celým Marokem a důkladně prověří jejich schopnosti na kamenitých pistách i saharských dunách.

Podpatky na plynu se na start postaví opět v kategorii Rally PRO SSV, tentokrát se startovním číslem 247.

 

 

Sledovat jejich dobrodružství v dakarském duchu a držet pěsti můžete už od 5. dubna na www.HEELSonWHEELS.online, sociálních sítích a v médiích.

 

No hodonínském testu nechyběl  ani kolega Standa, viz foto:

 

PR