Španělská legenda Carlos Sainz okusila jinou disciplínu.

Španělská legenda rallyových závodů Carlos Sainz nedlouho po vítězství v Rallye Dakar a další nedávná vítězka Dakaru Cristina Gutiérrezová vyměnili před pár týdny závodní obleky za neoprény. Navštívili tréninkovou základnu Alinghi Red Bull Racing v Džiddě v Saúdské Arábii.

Oba se utkali v plachtovém závodním souboji s každým kormidlem posádky AC40, kterou vedli členové plaveckého týmu Alinghi Red Bull Racing.

 

Čtyřnásobný vítěz Rallye Dakar Carlos Sainz, který v lednu vyhrál Dakar v automobilové třídě, a nedávno korunovaný šampion Dakaru v lehkých prototypech Cristina Gutiérrez oválný, ví, jak posouvat limity v dobrodružném sportu. Oba minulý měsíc ukořistili tituly na nejprestižnější offroadové akci světa, která se koná během dvou týdnů a dvanácti etap drsných závodů.

 

 

V lednu 2024 se Sainz i Gutiérrez dostali na vrchol, když Rallye Dakar stanovila nemilosrdnou 5000 kilometrů dlouhou trasu nejnehostinnějším terénem Saúdské Arábie. Na závěr 12 etap pouštních závodů, některé dny měřící až 600 kilometrů přes tyčící se písečné duny, to byl Carlos Sainz, kdo byl korunován šampionem třídy Ultimate.

Cristina Gutiérrezová vzala vavříny v kategorii Challenger a stala se teprve druhou jezdkyní, která ochutnala vítězství během 46 let soutěže na Dakaru.

Nedávno přivezli své myšlení na plný plyn do Alinghi Red Bull Racing během dne tréninku a vysokorychlostní plavby po Rudém moři. Po skupinovém představování a prohlídce týmové tréninkové základny Jeddah skočili Carlos a Cristina do kokpitu svých AC40 na lekci vodního zmaření a totálního závodění na vodě.

„Jste na hranici sil a moci,“ řekl Carlos Sainz. „Koordinace mezi námořníky a disciplína posádky je úžasná. Je to skvělá zkušenost. Všechna má úcta k lidem soutěžícím v Americkém poháru, protože s touto novou generací zmařených člunů to posouvá plachtové závody na jinou úroveň. Já se budu dívat. To vám mohu zaručit!

 

Audi RS Q e-tron #204 (Team Audi Sport), Carlos Sainz/Lucas Cruz

 

Carlos Sainz byl na palubě s Nicolasem Charbonnierem, Nicolasem Rolazem a Bryanem Mettrauxem a Cristina Gutiérrezová byla na druhém AC40 s Arnaudem Psarofaghisem, Yvesem Detreym a Lucienem Cujeanem.

„Když si sednete, prostě cítíte ten adrenalin v uhlíkové sedačce a pak máte kolo, které vám dává podobný pocit jako nám v našich autech,“ řekla Cristina Gutiérrezová. „Jedna z nejzajímavějších věcí byla rychlost, které můžete ve člunu dosáhnout. I při menším větru můžete dosáhnout tak vysokých rychlostí a takové schopnosti provádět rychlé manévry s takovou stabilitou. Pro mě je to ta nejpůsobivější věc. Podmínky na Rudém moři byly ideální s plochým mořem a větry, které občas posunuly čluny na téměř 40 uzlů rychlosti.

„Tihle dva mají závodění ve své DNA a z jejich konkurenceschopnosti na vodě to poznáte,“ řekl kormidelník Nicolas Charbonnier. „Máme spoustu podobností v našich příslušných sportech, pokud jde o věci, jako je příprava, obrovský důraz na technologie a potřeba různých týmových oddělení na podporu našich kampaní.

Po ránu na vodě se oba jezdci a členové plaveckého týmu vrátili na tréninkovou základnu, aby se podělili o další příběhy o závodění a rozsáhlých testech, které vedou k přípravě příslušných závodních strojů.

 

 

Nicolas Charbonnier, kormidelník: „Všichni soutěžíme v neuvěřitelně náročných sportech s vysokorychlostní konkurencí a vysokou úrovní technologií, která jde do naší přípravy, takže bylo skvělé s nimi mluvit o tom, jak jsou jejich kampaně a projekty strukturovány a jaké jsou jejich klíče k úspěchu pro tento poslední Dakar 2024. Carlos

Sainz, vítěz Rallye Dakar 2024: „Moc se mi to líbilo. Na vodě byl neuvěřitelný pocit rychlosti. Bylo to pro mě poprvé na fóliovém člunu a opravdu jsem cítil zrychlení. Je to jiný typ plavby, to je jisté – být nad vodou a necítit velké vlny je prostě fantastické.

Cristina Gutiérrezová, vítězka Rallye Dakar 2024: „Viděli jsme, že do toho jde hodně příprav s mnoha různými lidmi, kteří pracují pro tým na různých aspektech kampaně. Byl tam meteorologický tým dodávající počasí, pobřežní tým připravoval loď, logistiku a komunikaci.

Když vstoupíte do týmové základny, cítíte to, cítíte to – tento soutěžní oheň jednoho z nejlepších týmů na světě. Byl to pro mě úžasný den. „

 

Cristina Gutierrez (ESP)

 

 

 

RB