Druhá účast na Dakaru čeká za necelý měsíc Libora Podmola.

Podmol se připravuje na Dakar: jízda na Říp a loučení s Adamem

Druhá účast na Dakarské rallye čeká Libora Podmola. V nastávajícím ročníku pojede poprvé v kategorii Original by Motul pro jezdce bez asistence. V roce 2021 skončil populární freestyle motokrosař na 31. místě.

Tohle umístění bude těžké překonat, protože se budu muset obejít bez mechanika a bez jakékoliv pomoci. V mé kategorii bych chtěl být vysoko, zkušenosti a chuť mám,“ prohlásil Podmol, který pojede ve svém soukromém týmu a na motorce značky Husqvarna. V sobotu bude pro fanoušky k vidění v pražském Cinestar na Andělu na jeho filmu Adam a jeho poslední cesta.

Nechce nic podcenit. A tak se mistr světa ve freestyle motokrosu připravuje více než poctivě. Tak například se nedávno vyjel na kole z Prahy na Říp. „Nejeli jsme po silnici, ale pěkně po rozbahněných polních cestách. Všude byla taková mlha, že i ptáci chodili pěšky. Mráz a teplota kolem nuly,“ popisoval Podmol, podle kterého větší výdrž jeho tělo nikdy nemělo.

 

Cítím se dobře po fyzické stránce. Už třetí měsíc jedu trénink podle plánu s profíkem Karlem Kolpekem. K tomu doma dělám balanční cvičení, ráno lezu do studené kádě, což jsem nikdy nedělal.

Určité problémy pociťuje v rukách, trápí ho totiž karpální tunely. To se projevovalo především při dlouhých jízdách. „Bojuji s tím různými východními technikami, magnetoterapií, terapií červeným světlem. Určitě se to lepší,“ dodal Podmol, který si po těžké havárii během závodu freestyle motokrosu zlomil několik kostí v nohách. „Mám tam hodně šroubů, nyní kolem pětatřiceti. Po Dakaru se je opět budu snažit vytáhnout, na jedné operaci už jsem letos na jaře byl. Stále neumím moc běhat.“

Kromě toho se připravuje také na technické záležitosti kolem případných oprav jeho motorky. V bivaku si bude muset vše kolem ní zařizovat sám.

 

 

Učím se u Pavla Bartůňka, se kterým jsem spolupracoval ještě před mojí freestylovou kariérou. Trénoval jsem u něj servis, dával mi různé rady. Přece jen to dělá na Dakaru deset let, je také u týmu ORION – Moto Racing Group,“ dodal Podmol, který na trati pojede více na jistotu, když to půjde.

Budu muset dávat pozor, abych motorku nerozbil zbytečně. Třeba minule v první etapě se mi povedlo ulomit navigační věž, která se pak opravovala do ranních hodin. To už nechci opakovat.“

Pneumatiky a tašku s doplňky stravy mu poveze FESH Fesh – kamionový tým z Ostravy. „Když něco bude bolet, budu moct využívat také jejich fyzioterapeuta,“ pochvaloval si Podmol, který letos absolvoval Rallye Dinaric v Chorvatsku a v Bosně a Hercogovině. Tam po sedmi dnech urval druhé místo.

 

O přípravě na nadcházející Dakar točí nový dokumentární film, půjde o ryzí dobrodružství. Na ten jeho poslední je možné se ještě přijít podívat do kina. V sobotu se na pražském Andělu uskuteční poslední zastávka filmové show Adam a jeho poslední cesta.

„V kině se naposledy převléknu za Adama a odehraju divadelní scénky, pustíme naše romantické drama a na závěrečné debatě můžeme probrat také nadcházející Dakar.“