Vrchol domácí plochodrážní sezony se nezadržitelně blíží.

2023 PRAGUE FIM SPEEDWAY GP SE BLÍŽÍ

Vrchol domácí plochodrážní sezony – 2023 Prague FIM Speedway GP of Czech Republic – se nezadržitelně blíží. Méně než měsíc nás dělí od třetího kola FIM Speedway GP. Šestnáctka nejlepších jezdců světa vyjede na dráhu stadionu Markéta už 2. a 3. června.

Páteční večer bude patřit, jak již bylo v úvodu sděleno, juniorským šampionům v závodě SGP2, sobotní večer pak tradičně plochodrážní elitě v FIM Spedway Grand Prix.

Na start se postaví trojnásobný mistr světa Bartosz Zmarzlik, loňský vítěz pražského závodu Martin Vaculík anebo miláček (nejen) wroclawského publika Maciej Janowski.

Pořadatelé mimo jiné intenzivně spolu s promotérem připravují také doprovodný program, který by měl být zase o něco lepší než v loňské sezoně. Fanoušci se již nyní mohou těšit na  autogramiádu se všemi účastníky SGP2 a SGP, závěrečný ohňostroj nebo na maskota, který provází v letošním roce celý seriál.

Pražská Grand Prix bude i na ČT sport

Plochá dráha není sportovním odvětvím, kterému by byl na sportovních kanálech vyhrazován v České republice příliš velký prostor. To však neplatí, pokud se jedná o tak velké závody, jakými závody SGP jsou.

Po dohodě mezi promotérem FIM Speedway GP společnost Discovery Sports Events a ČT Sport došlo k závěru, že nejdéle trvající závod SGP bude sice odvysílán pro národní publiku v ČR na veřejno právní televizi, ale bohužel jenom jeho první část v přímém přenosu.

Od 20 hodin pak budou muset diváci přepnout na červené tlačítko nebo sledovat jiný druh sportu. Páteční juniorské SGP2 však bude celé v přímém přenosu na ČT sport.

Pro českou plochou dráhu je to významný krok k propagaci tohoto sportu. Další závody budou moci čeští diváci sledovat na CT Sport vždy ze záznamu anebo s plným pokrytím v aplikaci Eurosport. Přenosy na Eurosportu jsou obohaceny o kamerové prostřihy z depa, o zajímavé informace jako např. tep závodníků na startu a mnoho dalšího.

Divoká karta již není tajemstvím

Zdálo se to nekonečné. Čekání na divokou kartu pro pražský závod bylo sice dlouhé, ale pořadatelé závodu chtěli mít jistotu, že pro závod vyberou vhodného kandidáta, který bude bojovat se světovou špičkou a českým divákům předvede fantastickou podívanou. Proto si dávali na čas a ještě před pražským závodem Extraligy nebylo nic jasné.

Ve hře bylo několik jmen, ale po závodě se definitivně rozhodlo. Divokou kartou pro závod 2023 Prague FIM Speedway GP of Czech Republic bude Václav Milík. Pardubický jezdec je letos ve velmi dobré formě, celou zimu se svědomitě připravoval a do závodu je připraven dát vše.
Pozice náhradníků pak bude patřit Janu Kvěchovi (č. 17) a Eduardu Krčmářovi (č. 18)

Krátké medailonky českých jezdců v SGP

Václav Milík – 22. 5. 1993
Český jezdec Václav Milík chce letos navázat na svůj historicky nejlepší výsledek v SGP z roku 2017 kdy skončil na 3. místě při pražském závodě. Na start tohoto seriálu se postaví již po třinácté. Navíc letošní sezona je rozhodně tou, která má vzestupnou tendenci a proto si na pražský závod věří. Devětadvacetiletý jezdec má velkou fanouškovskou základnu nejen u nás, ale také u našich polských sousedů.
Čáslavský rodák, který má na svém kontě sedm českých mistrovských titulů a jednu Zlatou přilbu vede jako kapitán extraligový tým ZP Pardubice a je i jeho lídrem. Také na polské scéně se mu daří, a to jako jezdci týmu Wilki Krosno. A aby jeho týdenní rozvrh nebyl málo různorodý, často odlítá do Švédska, kde hájí barvy Piraterny.

Jan Kvěch – 18. 10. 2001
Jednadvacetiletý jezdec, který v letošním roce oslaví 22. narozeniny, je ve světě ploché dráhy skloňován již několik let. Nejdříve jako mladý nadějný kolibřík, později jako talentovaný junior a nyní jako jeden z nejlepších českých jezdců současnosti. Jezdec, který je jezdím ze základních pilířů pražského týmu AK Markéta Praha má již v takto mladém věku několik velkých úspěchů. Zlato na Evropském poháru do 19 let, stříbro v MS juniorů do 21 let, 2. místo na Zlaté přilbě, stříbro v ME dvojic nebo stříbro na MS juniorských družstev, to je za tak krátký čas jeho kariéry obrovský úspěch. Nyní má již juniorskou kategorii za sebou a tak jeho soustředěnost cílí na světové a evropské podniky seniorské kategorie.

Eduard Krčmář – 26. 3. 1996
Slánský jezdec, jehož jméno figuruje i na soupisce polského týmu Stal Rzeszow střídá velmi dobré sezony s těmi méně povedenými. Za svou kariéru se potýkal i s pár zraněními, které ho  někdy vyřadili i na delší čas mimo plochodrážní tratě. V letošní sezoně se mu daří dobře, přestože se nekvalifikoval do ME Challenge, skončil na osmém místě, což je po výkonu Jana Kvěcha druhý nejlepší výsledek české reprezentace. Krčmář patří mezi nejlepší české jezdce současnosti.

Předprodej vstupenek

Předprodej vstupenek po krátké pauze znovu ožil a vstupenky mizí. Je vidět, že plochodrážní fanoušci jsou na pražské kolo natěšeni a nechtějí nechat nic náhodě. Ač vstupenky budou k dostání i na pokladnách ve dnech závodů, kapacita stadionu se příliš nafouknout nedá a pokud bude závod vyprodán, v což pořadatelé pevně věří, na pokladnách pak fanoušci seženou již jen startovní listinu.

Proto pořadatelé doporučují obstarat si vstupenku na oba závody v síti Ticketportal již nyní. V předprodeji je k dostání i výhodná permanentka, která opravňuje majitele vstupenky k návštěvě obou závodních dní.

A pak je tu ještě exkluzivní balíček v limitované edici pro skalní fandy české ploché dráhy! V něm se ukrývá nejen vstupenka na páteční i sobotní závod do sektoru F2 (český sektor), ale také nadupané věci s motivem nové plochodrážní značky Czechia Speedway! A to navíc za skvělou cenu 1699,- Kč. Nabídka platí pouze do do vyprodání zásob.

Více informací na www.speedway-prague.cz

Stručný harmonogram pražských závodů SGP2 a SGP

 Pátek 2. června – Prague FIM SGP2 of Czech Republic

10:00 Otevření tiskového střediska
13:00 Kvalifikační trénink (neveřejný)
16:00 Otevření stadionu a fan zony pro diváky
16:30-17:00 Autogramiáda ve Fan zone
18:50 Slavnostní zahájení
19:04 První jízda závodu
Cca 21:45 Závěrečný ceremoniál

Sobota 3. června – Prague FIM Speedway GP of Czech Republic

10:00 Otevření tiskového střediska
12:30 Otevření stadionu a fan zony pro diváky
13:00 Kvalifikační trénink (veřejný)
16:30-17:00 Autogramiáda ve Fan zone
18:50 Slavnostní zahájení
19:04 První jízda závodu
cca 21:45 Závěrečný ceremoniál
cca. 21:55 Ohňostroj
 
Zdroj AČR