David Štefan s Peugeotem 208 Rally4 úspěšný na CRT ve Slovinsku.

ŠTEFAN S VICHTOROU ZVÍTĚZILI V KATEGORII ERT4 FIA CENTRAL RALLY TROPHY

Ve dnech 23. až 25. září pokračoval ve Slovinsku seriál Central Rally Trophy v rámci FIA European Trophy. Českou republiku reprezentovali David Štefan a Ondřej Vichtora s vozem Peugeot 208 Rally4, kteří obdrželi startovní číslo 18 a spolu s dalšími 90 posádkami z 10 zemí je čekalo 151 kilometrů na celkem patnácti rychlostních zkouškách.

Závod začínal divácky oblíbenou superspeciálkou v ulicích Nova Gorica, na které posádky předváděli divákům, co vše jejich závodní vozy dovedou. Skutečné ostré závody začaly v sobotu ráno a pořadatelé si nemohli přát lepší průběh závodů. Celkem osm sobotních rychlostních zkoušek nedalo posádkám možnost většího oddychu. Na druhou stranu jim však přálo počasí, které bylo poměrně stabilní, a to do začátku třetí sekce.

Nejen že mezi druhou a třetí sekcí byla dvouhodinová přestávka, ale přišel i déšť, který posádky potrápil ve výběru vhodných pneumatik do dalších rychlostních zkoušek. Ta poslední, jetá skoro za tmy, byla opravdu třešnička na sobotním závodním dortu. Naše česká posádka udržela po celý den průběžnou čtvrtou pozici.

 

 

 

„Sobotní čtyři sekce po dvou rychlostních zkouškách nebyly procházkou růžovým sadem, jelikož každá z RZ byla velice náročná, jak na nás jezdce, tak i na naše závodní auta. Značné převýšení zatěžovalo motory a následné rychlé sjezdy zase brzdy. Otázkou bylo i naše použití tvrdých pneumatik, které běžně používáme při našich závodech v ČR a které u domácích jezdců vzbuzovaly nedůvěru.

Pro nás zase byla novinka polední dvouhodinová pauza, kterou jsme věnovali řádnému obědu s následným relaxem na našem hotelovém pokoji. Toto jsme opravdu ještě nezažili. Po našem probuzení následoval mírný šok. Zatažená obloha s deštěm, kdy jsme museli rychle přehodnotit naše plány pro nastavení auta a volbu pneumatik.

Po přezutí na mokrá kola se nám podařilo udržet průběžnou čtvrtou příčku, a tak jsme se mohli připravit na druhý závodní den pro boje o přední pozice,” okomentoval první den závodu David Štefan.

 

Na rozdíl od soboty se neděle předvedla silným deštěm, který již tak obtížné tratě udělal ještě náročnějšími. To vše rapidně zamíchalo pořadím. Pro Davida s Ondrou to byla spíše voda na jejich “závodní mlýn”. Hned první nedělní RZ vyhráli v rámci třídy RC4 a v průběžném absolutním pořadí zaznamenali pátý čas. Soupeři kupili chyby, česká posádka ale zajížděla stabilní časy a od 12. RZ v průběžném pořadí své kategorie nikoho nepustila
před sebe.

 

„Pokud jsme si mysleli, že sobotní etapy byly náročné, ty nedělní mokré byly extrémně náročné. Hned 1.RZ, která nám velice připomínala naši Semetínskou, byla pro nás přímo závodním horrorem. Nejen svou charakteristikou, ale i tím, že se jela v průměrné výšce 700 metrů nad mořem. Auto se snad ani nedalo řídit rovně. Po dojetí jsme si mysleli, že s klidem můžeme jet domů.

Dle našeho mínění to byla naše jízda opravdu dost pomalá… Realita byla však jiná. Celkové umístění na této rychlostní zkoušce nás opravdu příjemně překvapilo. Páté místo skrz všechny kategorie nikdo nečekal. Ten den nás voda opravdu potrápila. Paradoxem bylo třeba to, že jsme při RZ číslo 11 zajeli pomalejší čas, než
při seznamovacích jízdách,“ zhodnotil druhý den Štefan.

 

 

V cíli čeští reprezentanti oslavili 8. místo absolutně, 5. místo v FIA European Rally Trophy –
Central Rally Trophy a vítězství ve dvoukolkách, třídě RC4 a v Central Rally Trophy – ERT 4. Seriál Central Rally Trophy má ještě 2 závody, ale již teď je posádka David Štefan – Ondřej
Vichtora jistým vítězem třídy ERT4.

 

AČR